Laddar annons
Vin och mat - afrodisiakum för alla hjärtans dag
10 Feb, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin och mat - afrodisiakum för alla hjärtans dag

MATKÄRLEK. Afrodisiakum är kärleksframkallande mat och dryck som det skrivits spaltmeter om sedan begynnelsen. Och inte minst, provats, smakats, ätits och njutits av.

Namnet afrodisiakum kommer från kärlekens gudinna i den grekiska mytologin, Afrodite. Men vilka är då de lustfyllda, kärleksframkallande dryckerna och rätterna?

Man kan snabbt konstatera att för mätbara effekter krävs lite mer än så men visst är ostron sensuella i sin rena form eller hur läcker och suggestiv är inte den mörka chokladfondanten som i maklig majestät flyter ut på tallriken. Och säg den som inte känt den livsbejakande och odelade glädjen från bubblorna i det första glaset champagne.

Inte konstigt ökar många av de kända afrodisiakum blodcirkulationen och blodgenomströmningen. Bland de kända lusthöjarna inom naturmedicinen finns aminosyran L-arginin, men också rosenrot, ginko-biloba, maca, havrefrö och catuaba. Men notera också att åsikterna går isär om effekten.

Choklad

Nja. Men kakao innehåller "glad-hormonet" serotonin så visst, är man glad är kärleken förmodligen inte långt borta! Och vem kan motstå en chokladfondue eller jordgubbar doppade i choklad. Mums!
Här får du tips på dryck och vin till choklad och mer om choklad. Ex varför smakar choklad med samma kakaoinnehåll så olika?

Ostron

Nope, dessvärre är de inte afrodisiaka. Men ostron innehåller också serotonin precis som att de innehåller zink som är nödvändigt för att producera det manliga könshormonet testosteron. Sedan kan man ju lägga till att många anser att själva ätandet av ostron är sexigt.

Honung

Ingen effekt.

Champagne

Nja. Frågar man en vinälskare är champagne, helst rosé, bara sååå uppeggande. Men vän av ordning måste kontra - javisst, det första glaset gör dig snygg och oemotsåndlig men efter glas två, tre eller fyra - glöm det och god natt!

Hur bär man sig åt när på charmoffensiv

Laga en måltid till din käresta. Välj vin med omsorg. Planera för förrätt, varmrätt och dessert med väl valda rätter som inte är för tunga eller feta. Risken är annars stor att din kärlek blir däst och slocknar i soffan.

Vad sägs om dessa recept,
Snacks som crab-cakes
Pilgrimsmussla med vitvinssås
Oxfilemedaljonger med Fredagskocken Här får ni en hel meny!
Fryst cheesecake med färska bär

Avslutningsvis, hoppa över geléhjärtan - hur charmiga de än är - och satsa på att upptäcka smaken av äkta kärlek!