Laddar annons
Vin till ångad majskyckling med tryffel och anklever
16 Sep, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till ångad majskyckling med tryffel och anklever

Vinbanken har valt två viner till ångad majskyckling med tryffel och anklever. Ett festförslag som rätten kanske kräver men också ett billigare köp för alla med begränsad budget.

Vinet vi väljer är vitt och av druvan chardonnay. Smaken bör ha koncentration, inslag av fat men inte vara utmärkande, tät i frukten och gärna med en krämig textur. Att satsa på ett bättre vin kan göra maträtten rättvisa, likaså lyfta feststämningen. Billigare alternativ finns givetvis.

Vin av bättre kvalitet.
1. Lapostolle Cuvée Alexandre Chardonnay 2015 (89321)
Chile, 235 kr
Torr, fyllig nyanserad och komplex smak av gulmogen frukt av äpplen men också persika, honung, balanserad syra och rostade fat, inslag av citron och kryddor, bland annat från faten. Lång eftersmak.

Vin av billigare snitt
2. Mauro Chardonnay 2017 (32008)
Italien, 89 kr
Torr, medelfyllig av äpplen, melon, inslag av citrus frukt och mjukt rostade fat som vanilj.

RECEPT | Ångad majskyckling med tryffel och anklever

4 personer

1 majskyckling, ca 1,4 kg
1 tunt hyvlad, svart tryffel (helst färsk), ca 15 g
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
8 späda morötter
1 knippe grön sparris, 250 g
1 knippe salladslök, 125 g
200 g broccolibuketter
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
100 g anklever, färsk eller konserverad

Gör så här
1. Lägg lergrytan 30 minuter i kallt vatten.

2. Stoppa frösiktigt in den hyvlade tryffeln under kycklingskinnet, från halssidan. Salta och peppra. Värm vinet och lös upp buljongtärningen däri. Lägg kycklingen i lergrytan, häll på hälften av buljongen, lägg på locket och ställ grytan mitt i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Låt grytan stå 60-70 minuter.

3. Ansa grönsakerna och koka dem hastigt, var för sig (de har olika koktid), i vattnet (återanvänd kokvattnet). Lägg dem i iskallt vatten och ställ åt sidan (de kan enkelt värmas i mikron när det är dags att servera).

4. Låt grädden, resten av buljongen och grönsaksvattnet sjuda ihop på låg värme tills halva mängden återstår.

5. Stick kycklingen för att se att köttsaften är ofärgad. Är den det (annars kan du enkelt låta den koka färdigt någon minut i mikron)., så tar du upp den och silar ner kyclingbuljongen i såsen. Låt koka ihop medan du färdigställer resten.

6. Värm grönsakerna. Skär upp kycklingen.

7. Slutligen vispar du ner anklevern i såsen med en stvmixer och smakar av med salt och peppar. Servera kycklingen i djupa, varma tallrikar med sås och grönsaker.

RECEPT hämtad från utmärkta boken - försök få tag på! - "Smakens magi - det underbara samspelet mellan vin och mat" av Bengt-Göran Kronstam. Matfoto Björn Lindberg

För fler recept och andra vin- och matkombinationer, gå direkt till Vinbankens recept.