Laddar annons
Vin till fiskgratäng med räkor
17 Feb, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till fiskgratäng med räkor

VIN OCH MAT. Vin till fiskgratäng med räkor är ett vitt, smakrikt elegant vin från Muscadet i Frankrike.

Vin till fiskgratäng med räkor är en perfekt middag på sportlov. Enkelt att laga, till vin med det lilla extra och utöver det vanliga. Högkvalitativ Muscadet de Sèvre-et-Main är möjligen inte bland de mest kända vinet, inte ens bland vinkännare.

Vin till fiskgratäng med räkor

1. Château du Coing Comte de Saint Hubert 2010 (75861)

Véronique Günther-Chéreau, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 199 kr
Druvor: Melon de Bourgogne
Torr, medelfyllig, fruktig av mogna gröna äpplen och nästan sötmogen citrus, smak av mandel, persikokärna och en knivsudd krydda som vitpeppar. Mineralton. Lång eftersmak.
Omdöme: Tätare textur och en upplevelse av lägre syra (pga vinets mognad).
Passar också till: Mandelstekt forell.
Betyg: 4+

Läs mer om tillverkaren Véronique Günther-Chéreau eller mer om vad som är på "g" i Muscadet.

RECEPT | Fiskgratäng med räkor

Ingredienser, 4 portioner

600 g ekologisk torskfilé
1 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
500 g räkor, oskalade

Potatismos
800 g potatis, mjölig sort
1 dl mjölk, het
2 msk smör
salt, vitpeppar
1 äggula

Sås
cirka 1 dl fiskspad
4 dl matlagningsgrädde
1 msk skaldjursfond, koncentrerad
2 msk vetemjöl
1 msk citron, pressad saft
3 msk dill, hackad
salt, vitpeppar

Servera med
citronklyftor och dill

Gör så här
1. Skölj de färska fiskfiléerna.
2. Lägg fisken i en väl smord ugnssäker form och strö på salt. Häll på vattnet och täck med folie.
3. Bräsera i ugn, 225º, 10-15 minuter.
4. Häll försiktigt av fiskspadet från fatet och använd till såsen.
5. Fräs smör och mjöl. Späd med vätskan och låt koka 3-5 minuter och därefter svalna något. Blanda ner äggulan.
6. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar och rör ner dill och de färska skalade räkorna.
7. Tillred potatismoset enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ner äggulan och spritsa potatismoset runt fisken. 8. Häll såsen över och strö på riven ost.
9. Gratinera i ugn, 275º, ca 10 minuter till rätten fått färg.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.