Laddar annons
Vin till nyårsmeny – tips på 9 viner till olika menyer
25 Dec, 2023

Vin till nyårsmeny – tips på 9 viner till olika menyer

Nyårsmiddag och trerätters går ofta hand i hand. Man planerar, fixar och donar inför det stora firandet och allt måste verkligen vara perfekt. Vi har här tagit fram tips på vin till nyårsmeny, där vi valt ut tre olika trerättersmenyer med matchande vintips.

Vilken typ av mat man ska servera beror givetvis på olika preferenser. När det vankas nyårsmiddag med tillhörande nyårsmeny och vinmatchning så ska man tänka på hur många som ska äta, hur enkelt det är att förbereda och vilken budget man har. Därför har vi här nedan kommit med våra bästa tips på vin till nyårsmeny där vi valt tre olika färdiga trerättersmenyer med matchande viner till varje enskild rätt. För när man ska välja vin till nyårsmiddag så kan det lätt bli som så att man kör på ett och samma vin, men det är sällan det vinet passar till allt man har på nyårsmenyn. Här nedan har vi därför valt viner till flera olika rätter, och bland vinerna kan du hitta allt från champagne till rött, vitt och sött. 

Vin till nyårsmeny – tips på 9 viner till trerättersmenyer

Vin till nyårsmeny nummer 1 – den klassiska menyn

  • Toast Skagen
  • Oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis
  • Pannacotta

Vin till Toast Skagen

  • Rotari  Brut Riserva

    Rotari Brut Riserva

    2019
    italienItalien
    750 ml
    12.5%

    När du har en Toast Skagen framför dig så passar det alldeles utmärkt att servera ett mousserande vin till. Och orsaken till det är ganska enkel, för att den tunga brödigheten i rätten kommer passa med brödigheten i vinet. Vi väljer därför ett vin som legat på sin egen jästfällning ett bra tag, närmare bestämt 36 månader, och därför utvecklat toner av rostat bröd. Just dessa toner i kombination med den något utvecklade smaken i vinet kommer passa riktigt fint med de småfeta inslagen i rätten. Du kan dessutom välja att servera ett glas som välkomstbubbel för att sen servera vinet till själva förrätten. Om du hellre vill satsa på en champagne, tänk på att köra på en lite tyngre champagne med brödiga toner, som till exempel Louis Roederer Collection 244. 

    139 kr

Vin till oxfilé med pepparsås och ugnsrostad potatis

  • Le Volte  dell'Ornellaia

    Le Volte dell'Ornellaia

    2022
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Nu när vi har en rejäl köttbitt framför oss med en kryddig sås och ugnsrostad potatis så måste vi tänka på att matcha inte bara köttet utan även alla andra komponenter på bordet. Därför väljer vi ett vin med medelhög syra, tydlig fatkaraktär, massvis av mörk frukt och påtaglig kryddighet i sig. Det här är inte det mest sträva vinet, men det kommer ändå lyckas matcha köttet, pepparsåsen och potatisen på ett riktigt imponerande sätt. Att det dessutom är ett av de absolut mest prisvärda vinerna på den svenska marknaden just nu gör det inte direkt sämre. Le Volte Ornellaia är ett alldeles utmärkt vin till oxfilén, pepparsåsen och den ugnsrostade potatisen. Koncentrerad frukt, kryddighet och elegans. 

    194 kr

Vin till pannacotta

  • Nederburg  Noble Late Harvest

    Nederburg Noble Late Harvest

    2022
    sydafrikaSydafrika
    375 ml
    11%

    Det absolut viktigaste när du ska välja vin till en dessert är att vinet ska vara sötare än själva desserten, annars kan vinet försvinna helt i smaken och uppfattas som enbart syrligt. Därför väljer vi till pannacotta ett väldigt prisvärt sydafrikanskt sött vin som inte är för tungt med jättemycket torkad frukt i sig, utan det här vinet bjuder snarare på fräscha och friska toner som persika, vita blommor, apelsinskal och honung. 

    119 kr

Vin till nyårsmeny nummer 2 – den lyxiga menyn

  • Gratinerad hummer
  • Beef Wellington
  • Champagnemousse

Vin till gratinerad hummer

  • Louis Roederer Collection 244

    Louis Roederer Collection 244

    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12%

    Om vi har en lyxig meny så måste vi ha ett lyxigt vin. Och det finns få viner som är lika lyxiga som champagne. När vi dessutom vet att den här champagnen från den ikoniska producenten Lousi Roederer passar riktigt fint till en rad rätter så blir det ännu bättre. I det här fallet, när vi har en rätt som är gratinerad och lite tyngre, så väljer vi den här champagnen med en påtaglig brödighet, utan att för den delen rucka på elegansen i vinet. Hummerkött är dessutom lite sött, men det är inget som syran och tyngden i vinet inte kan rå på, utan snarare tvärtom så höjs de båda och skapar en makalöst fin matchning. Champagne till gratinerad hummer. Lyx med lyx. Om du hellre vill välja ett vitt vin till rätten så kan du satsa på Saint Clair Riesling. 

    569 kr

Vin till Beef Wellington

  • Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

    Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

    2020
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    15%

    Gordon Ramsays ikoniska rätt som han gjort sig känd för att utföra perfekt, är ett riktigt bra val när man vill bjuda på en lyxig varmrätt. Dock tar den här rätten tid att göra och den kräver verkligen perfektion om man vill få till den. Till rätten väljer vi en Chateauneuf-du-Pape från Xavier Vignon. Detta är ett kraftigt, intensivt och smakrikt vin med väldigt mycket Rhonetypiska drag i form av lila frukt, viol, lakrits, svartpeppar och choklad. Men till en beef wellington som vi serverar med en portvinssås så kommer du märka hur den här kraftiga och kryddiga tonen i vinet kommer passa makalöst väl med smördegen, svampfyllningen och det möra köttet. Om du vill gå upp ett snäpp och bjuda på ett annat vin så är Chateau Belgrave ett riktig bra val där du får ett vin från ett klassificerat slott i Bordeaux, där det är lite mjukare toner av mörk frukt i fokus. 

    289 kr

Vin till Champagnemousse

  • Champagne Taittinger  Demi-Sec

    Champagne Taittinger Demi-Sec

    frankrikeFrankrike
    750 ml
    12.5%

    När du har champagnemousse så ska du givetvis servera det ihop med en champagne, och vi väljer därför en champagne från anrika Taittinger med en liten sötma i sig. Sötman är ett måste om den ska matcha den söta moussen. I vinet kommer du få väldigt mycket typiska champagne-drag, men med en liten sötma i form av honung som smyger sig fram på ett elegant och väldigt snyggt sätt. 

    519 kr

Vin till nyårsmeny nummer 3 – den snabba menyn

  • Carpaccio
  • Bakad torsk
  • Tiramisu

Vin till carpaccio

  • País Viejo

    País Viejo

    Bouchon, 2022
    chileChile
    750 ml
    12%

    Carpaccio är salt, smakrikt och inte alls tungt som förrätt. Därför väljer vi ett vin med hög syra, väldigt mycket bäriga inslag och en låg strävhet. Och vi vänder oss inte mot en enkel pinot noir utan vi går istället mot det chilenska hållet och druvan pais, som fortfarande är ganska oupptäckt bland många. Här får du ett klunkvänligt, läskande, bärigt och ungt vin med en fin syra, fräscha inslag och en imponerande karaktär. Detta är så långt ifrån bilden av Chile man kan komma, och detta kommer passa makalöst väl med en klassisk carpaccio till nyår. Ett riktigt bra val. 

    141 kr

Vin till bakad torsk

  • Saint Mont Les Cépages Préservés

    Saint Mont Les Cépages Préservés

    2020
    frankrikeFrankrike
    750 ml
    13%

    Bakad torsk med en vitvinssås är en fiskrätt av det lite tyngre slaget med tanke på såsen. Även om torsk i sig är en lite magrare fisk så gör såserna ofta att själva rätten blir lite tyngre, som i det här fallet. Nu väljer vi ett nytt vin på hyllan, för blygsamma 99 kronor. Det är gjort på de väldigt ovanliga druvorna gros manseng, petit courbu och arrufiac, men ihop skapar de ett väldigt välgjort vin som bjuder på en tydlig fatkaraktär med ren gul lite solkysst frukt och uppenbara toner av fläder. Det är ett vin av det fylligare slaget samtidigt som det inte går att förneka att frukten är oerhört fin här. Det har snart fyra år på nacken och det bjuder på extremt mycket vin för pengarna. Ihop med torsken och vitvinssåsen kommer det passa lysande. Om du vill ha ett annat vin som också kommer passa bra till bakad torsk med vitvinssås så ska du välja Chablis Le Finage som är betydligt friskare och mer mineral-drivet. Ett supersnyggt vin till nyårsfirandet. 

Vin till tiramisu

  • Ruffino  Vinsanto Serelle

    Ruffino Vinsanto Serelle

    2019
    italienItalien
    375 ml
    15.5%

    När du har en kraftig och söt dessert som tiramisu som har en tydlig kaffeton så kan du antingen välja mellan marsala-vin eller som i det här fallet Vinsanto som bjuder på en knäckig, fyllig karaktär. Det här vinet är dock fräscht tack vare den fina syran, men du kommer märka hur bra det passar till tiramisun tack vare att det är sötare än desserten och har de där småtorkade och knäckiga inslagen i sig, samtidigt som det finns lite färsk apelsinfrukt där också. 

    189 kr