Tillbaka till: Italien

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna är en region i de centrala delarna av Italien. Den största staden i regionen är universitetsstaden Bologna.

Det finns få regioner i Italien som är lika kulinariskt kända i hela världen som Emilia-Romagna är. När det kommer till vinerna så är de dock inte lika kända som Piemonte, Toscana och Veneto.

Om man nämner prosciutto di Parma, aceton balsamico di Modena, parmiggiano-reggiano och spagetti bolognese så nämner man fyra råvaror och rätter med hemvist i Emilia-Romagna. Städer som Modena, Parma och Bologna ligger alla i regionen.

När det kommer till viner så är det främst lambrusco som sticker ut ur mängden och som i dag är känt i stora delar av världen. Det röda mousserande vinet produceras i regionen och har blivit välkänt för sin pärlande form och för att det finns ett antal olika varianter av druvan.

Utöver vinerna som är gjorda på lambrusco så är regionen även känd för sina Romagna Albana-viner, som är gjorda på den gröna druvan albana från distriktet Albana di Romagna. Dessa viner tillhör i dag en av två vinappellationer i regionen som har en DOCG-klassning.

Den mest odlade druvan i regionen är dock varken lambrusco eller albana, utan det är den gröna druvan trebbiano. Emilia-Romagna är en av de regioner i hela Italien som producerar allra mest vin. Likt grannen i väst, Toscana, så odlas det även här sangiovese i väldigt hög utsträckning.

Trots den stora mängden vin som kommer från regionen så är utbudet av viner härifrån långt ifrån det största om man tittar på Systembolagets hyllor. Jämfört med regionerna Toscana, Veneto och Piemonte så är Emilia-Romagna en bra bit bakom på den svenska marknaden.

Namn: Emilia-Romagna
Städer: Bologna, Parma, Rimini, Modena
Kända druvor: Lambrusco, trebbiano, sangiovese, albana

Lambrusco (6)