Laddar annons
Antoine Veiry ska axla Alain Brumonts mantel
8 Oct, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Antoine Veiry ska axla Alain Brumonts mantel

Vinmakaren Alain Brumont är ett aktat namn inom vinvärlden. Han är känd som druvan tannats fader och personen som satt sydvästra Frankrike på vinkartan. Under flera års tid har han lärt upp sin styvson Antoine Veiry kring konsten att producera högkvalitativa viner, och nu är 28-årige Antoine redo att axla sin styvfars mantel.

Även om Bordeaux, Bourgogne och Rhone är betydligt mer välkända vinregioner så har sydvästra Frankrike fått sig ett rejält uppsving de senaste decennierna. Den allra största delen av framgången kan tillskrivas vinmakaren Alain Brumont. I dag hör han till en av de absolut mest respekterade och välkända vinmakarna från Frankrike, och allt beror på hans sätt att revolutionera vinerna från sydvästra Frankrike. Han lyckades tämja den kraftiga druvan tannat och skapa viner som höll absoluta världsklass. Efter över 40 års vinmakande är han nu redo att lämna över stafettpinnen till sin styvson Antoine Veiry.

– Det är fantastiskt att få gå bredvid Alain och jag har verkligen lärt mig enormt mycket. Alain har ett speciellt sätt att ta sig an druvsorterna och jordmånerna som finns här. Det är alltid väldigt givande att jobba ihop med en vinmakare som är evigt ung och som alltid söker nya projekt för att förnya sig. Att ha gått bredvid och jobbat med honom har gjort att man alltid har fötterna på jorden, berättar Antoine Veiry.

2018 - första årgången som Antoine Veiry ansvarade för

För fyra år sedan, år 2018, fick Antoine ansvaret för hela årgången hos Alain Brumont. Det var den första årgången som han fick ansvara för helt själv, och dessa viner har nu lanserats runtom i världen.

– Alain litade på mig och vi hade en ständig dialog under hela året. Jag fick möjlighet att använda mig av allt det jag lärt mig. I dag är jag väldigt nöjd med årgången 2018. För det första så är det en väldigt bra årgång, för det andra så kan man känna av de små skillnaderna i vinernas profil. Det mest utmanande var att få till en personlig touch i vinerna samtidigt som man respekterade det Alain gjort i 40 år.

I början på oktober kommer Antoines vin Chateau Montus Rouge 2018 lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment i en begränsad upplaga. Sedan tidigare går vinet Chateau Bouscasse 2018 att hitta i det fasta sortimentet.

Alain Brumont Alain Brumont. Foto: Pressbild

Lärt sig av vinmakare i hela världen

Man kan lugnt konstatera att Antoine Veiry har växt upp med vinet vid sin sida. Redan vid ung ålder fick han möjlighet att lära sig konsten att göra vin runtom i världen. Alain skickade honom till den ena ansedda vinmakaren efter den andra, så att Antoine skulle ta med sig så mycket erfarenheter och lära sig så mycket som möjligt.

– Redan år 2011 var jag hos Domaine Jacques Selosse i Champagne. Året efter var jag hos Hervé Bizuel i Languedoc-Roussillon. Jag har varit hos Joseph Drouhin i Beaune, Etienne Guigal i Cote-Rotie, Walter Scott i Oregon och även hos Two Hands Wine i Australien.

Listan över vinmakare och producenter som Antoine Veiry fått träffa och lära sig av är med andra ord lång. Och bland namnen går det att hitta den ena stjärnvinmakaren efter den andra. Även om Antoine varit aktiv i branschen i strax över tio år så har han sett hur den förändrats, och fortsätter förändras.

– Den nya generationens vinmakare har en tendens att skapa viner som är enkla och tillgängliga, utan att kanske ta hänsyn till terroir och lagringspotential. Självklart finns det förändringar och generationsskiften i varje era, men jag hoppas att den här trenden kommer vara kortlivad och att vi går tillbaka till att ha mer fokus på terroir och betydelsen av ursprung.

Känner du någon press när du vet att du är ansvarig för det som Alain Brumont byggt upp?

– Såklart, det är en hel del press att arbeta med vin efter Alain Brumont. Han är en ansedd vinmakare som har lämnat ett vinarv av världsklass till mig. Det svåraste är att nå upp till hans nivå och försöka göra det ännu bättre.

Vad är det viktigaste du lärt dig från din styvfar?

– Han har lärt mig vikten av hårt arbete och noggrannhet. Han har även lärt mig att vara ödmjuk och ifrågasättande. För honom är nyfikenhet något obligatoriskt som en del av vårt jobb. Sen har jag såklart lärt mig att respektera det hårda arbetet som tidigare generationer gjort, och att uppskatta vårt arv.

Montus Foto: Pressbild

"Allt bottnar i terroir"

Just respekten för ursprunget och de unika jordmånerna i sydvästra Frankrike är något som Antoine återkommer till väldigt ofta. Även i sitt egna vinmakande så vill han följa i Alain Brumonts spår och ständigt respektera terroiren som finns i sydvästra Frankrike.

– Tekniken är det viktigaste verktyget när det kommer till att göra bra viner. Men allt bottnar nånstans i terroir och potentialen vi har. Vi är väldigt noggranna i det vi gör och hur vi producerar våra viner.

Hur skiljer sig din stil från Alains stil?

– Våra stilar är självklart väldigt lika då han tagit mig under sina vingar under så lång tid. Hans smak har blivit min smak. Ändå sedan jag var ung har jag följt med på provningar, och det är också anledningen till att vi jobbar ihop med vinerna.

Hur tänker du kring framtiden?

– Det kommer såklart vara utmanande att följa i Alain Brumonts fotspår, ta till sig nya tekniker, anpassa sig efter varje årgång då de förändras på grund av klimatet. Vi är väl medvetna om det här, men vi har också tur som får jobba med en druvsort som klarar av dessa förändringar då den är anpassad efter din omgivning och sitt ursprung, avslutar Antoine Veiry.

Chatea Montus

Château Montus, 2018 (92208) 269:-

Ett härligt fyllig vin med helt annan karaktär än systervinet Château Bouscassé. Hög syra, mer påtaglig strävhet, helt annan lagringspotential. I doften kommer du mötas av en hel del choklad och mörk frukt i form av plommon. Tydlig fatkaraktär i både doft och smak. När du dricker det kommer du även märka av de komplexa tonerna som vinet fått efter bara fyra år. Chokladen är väldigt påtaglig och man märker även av en hel del kryddor i form av svartpeppar. Ett fräscht vin med hög syra som bjuder på väldigt mycket smak. Det går att dricka redan nu, men det klarar även många år till i källaren. Ett av Antoine Veirys första viner som han gjort själv. Lanseras i begränsad upplaga 7 oktober.

Chateau Bouscasse - ett äkta uttryck av Madiran

Tannat - den kraftiga och eleganta druvan