Vin till vego - bakad rotselleri
Att baka en rotselleri ugn kan vem som helst! Styr ditt val av vin i samma riktning, det ska vara mumsigt gott.
Vin till bakad rotselleri. Finns det något enklare och lägg till att smaken är bland de godare.
RECEPT | Bakad rotselleri med svartkål, svampsky, blomkål och parmesan
1 portion
Ingredienser1 st liten rotselleri
100 g svamp (champinjon, ostronskivling eller shiitake)
olivolja
salt och peppar
1 st svartkålsblad
smör
1 st liten blomkål
1 knippe körvel eller persilja
1 dl vispgrädde
vinäger
1 tsk lätt soja
1 msk koncentrerad svamp- eller grönsaksbuljong
Verktyg i köket
2 st ugnsplåtar
1 st stekpanna
1 st kastrull
1 st stavmixer eller blender
1 st spritspåse (inget måste men det blir snyggt)
1) Tvätta av rotsellerin, skär av underkanten och ställ in i ugnen tillsammans med lite salt och olivolja på 200 grader i ca. 45 min eller tills rotsellerin har fått en mörk ytterkant och är mjuk inuti.
2) Smält 100 g smör i en stekpanna, doppa svartkålen och ställ in i ugn till den har fått en knaprig yta. Den kan gå samtidigt som rotsellerin men håll koll så att den inte är inne för länge.
3) Putsa blomkålen och spara några blommor för hyvling/garnering. Ånga/koka resterande tills den blir mjuk. Mixa tillsammans med grädde till önskad konsistens. Lägg till lite smör på slutet för en blankare kräm. Salt och peppra efter smak.
4) Skiva, riv eller klyfta svampen och stek i lite olivolja och smör tills den är gyllenbrun. Lägg undan i en skål. Häll i fonden och sojan i stekpannan tillsammans med skyn från svampsteket. Späd ut med lite vatten till en lagom konsistens. Tillsätt svampen och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite vinäger.
5) Skiva en tjock skiva rotselleri och lägg centralt i en djup tallrik, spritsa blomkålskrämen mitt på rotsellerin, lägg svampbuljongen snyggt runt. Toppa med svartkål runt om. Riv över parmesan. Garnera med plockad körvel eller persilja.
Vin till vego bakad rotselleri
1. Barbera d'Asti La Martina 2018 (78776), EKO.
Crotin 1897, Piemonte Italien, 149 kr
Röd färg. Stor, fruktig och frisk med smakinslag av mörka körsbär och lakrits, mjuka tanniner, mogna körsbär, örter och peppar.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
RECEPT OCH BILD: Rent-a-Chef cookalong, digital matlagning för dig och dina vänner.