Laddar annons
Köldknäpp hotar hela skörden i Chablis
14 Apr, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Köldknäpp hotar hela skörden i Chablis

Under senare år har vinodlarna i Chablis ställts på prov. Vädret har varit minst sagt utmanande. Ett brutalt köldangrepp har slagit ut många vinmakares hopp om årets skörd.

Chablis i norra Bourgogne. I Chablis är många redan bekymrade, ska 2021 ge en skörd över huvud taget? Säsongen hade knappt startat innan vädergudarna stakade ut riktningen för årets skörd av chardonnaydruvor i Chablis. Anledningen – en arktisk kyla svepte ner över landet den första veckan i april. Obarmhärtigt frös allt spirande grönt sönder. Och många lantbrukare får nu räkna med att skördarna är förlorade.

Efter fyra, obarmhärtiga iskalla dygn är katastrofen ett faktum i Frankrike. Inte bara druvodlare är drabbade. Fruktodlingar och mandelträd från norr till söder är lika illa åtgångna. På regeringsnivå talar man om en kris av gigantiska proportioner.

Vindistrikt som drabbats extra hårt är Rhônedalen, Bourdeaux, Bourgogne med Chablis, Champagne och Loire.

Jean-Marie Barillère, ordförande för CNIV (Le Comité National des Interprofessions des Vins à appellation d'origine et à indication géographique), har sagt till den franska dagstidningen Le Figaro (13 april 2021),

- frosten har slagit ut 80 procent av de franska vingårdarna.

Chablis ligger inte långt från distrikt Champagne. Och det var inte länge sedan man ansåg att båda tangerade den nordliga gränsen för där druvor alls kunde odlas. Numer har vi druvodlingar även i Sverige, få trodde att det ens skulle vara möjligt för 20 år sedan.

Men med senare decenniers allt varmare väder har alla vinodlare i nordligt belägna vinområden lyckats fenomenalt bra. Minns alla fantastiska årgångschampagner från år 2000 och framåt. Men framgångarna har även kommit med stora utmaningar. Framförallt i Chablis. Och det handlar om 'väder'.

chablis-vinbanken

FAKTA KLIMAT CHABLIS

Chablis ligger i en nordligt odlingsområde. Klimatet anses generellt vara semi-kontinentalt, det vill säga med tydliga skillnader mellan sommar och vinter. Vintrarna är kalla och långa. Även sommaren är lång, med varma till heta temperaturer. Chablis får delvis även temperarande influenser från Atlanten samt från östra Europas kontinentala klimat. Det leder till förhållandevis liten nederbörd, 650-700 mm regn per år (jämför till Bordeaux cirka 950 mm/år).

Om väderhändelserna kan man spekulera kring. Vissa menar att de snabba, dramatiska omslagen vi ser i vädret (hagel, frost, storm och kraftiga regn) gå att härleda till en ökning av medeltemperaturen, alla yttringar som tillskrivs den globala uppvärmningen.

Andra tyckare är mer stoiska, liknande årgångar och följder av väderhändelser har man varit med om tidigare år. I Chablis minns äldre generationer den 1 maj 1945 när frosten förstörde allt. Katastrof var det även 1957 och två år senare, under våren 1959. Då var dock vinodlarna i Chablis förberedda. År 1959 är första gången när odlarna använder värmekällor i vingården för att finhindra frostskador.

Man tände stearinljus och eldade mellan vingårdsraderna. De franska vinerna av årgång 1959 är än i dag omtalade, så bra är (var) de (framförallt Bordeaux).

chablis-i-norra-bourgogne-vinbanken

SENASTE ÅRGÅNGAR I CHABLIS

Under senare handfull år har Chablis vinodlare bara bärgat hem en enda normal skörd.

Hagel raderade I princip ut skörden 2016.

Året därpå, 2017, frös skörden inne.

2018 kom med, om inte perfekt väder, ändå så pass okej förutsättningar att skörden räknades som helt normal. Likaså fick vinerna godkänt med noteringen, 'något varma drag'. Chablisvinerna av årgång 2018 rankas därför inte som en traditionell klassisk årgång.

Chablis 2019 är däremot en klassiker. En sval vår med lättare utbrott av frost i maj, vidare till strålande väder i juni och juli samt augusti och skördemånaden september. På det hela en solig, torr årgång med något lägre skördevolymerna men med druvor av god kvalitet. Vinerna har bra lagringsbetingelser.

Årgång 2020 kommer gå till historien inte bara i Chablis. 2020 är året när covid-19 påverkar allt. Vädret var inte heller enkelt med ömsom perioder av frost och torka. För vinbönderna, och framförallt för producenterna i Chablis har avbräcket i utebliven försäljning varit kännbar. Chablisproducenternas största marknaden är England, där i princip alla försäljning avstannat.

Med det sagt är vintillverkare lyckligt lottade då deras viner inte blir förstörda lika lätt som solmogna tomater. Eller som Jean-François Bordet i byn Maligny i Chablis säger,

”Vi kan bara hoppas att det blir en riktigt stor fest när restriktionerna lättar och livet går tillbaka till det normala. Men för tillfället kan vi bara se till att hålla ut, och jobba på i våra vingårdar”.

Inledningen av 2021 började tufft, men kom alltså att bli värre. I mitten av februari belades vin från Frankrike och Tyskland som importeras till USA med en 25% skatt. Beslutet var signerat President Donald J. Trump.

Att det skulle bli värre än så kunde få tänka sig men så kom 4 dagars förödande köldknäpp första veckan i april  ...

SVÅRA, KALLA ÅR I CHABLIS

1981, 1984, 1985, 1989, 1991, 1994, 1995, 1997, 2001, 2001, 2002, 2003, 2012, 2016, 2017.
I alla dessa årgångar har odlarna tänt eldar, ljus eller arbetat med vatten i vingårdarna för att förhindra svåra frostskador.

Århundradets värsta frost i Chablis och andra franska vinområden Chablis Premier Cru Fourchaume

TEKNIKER ATT FÖRHINDRA FROSTANGREPP I CHABLIS VINGÅRDAR

Som tidigare generation gjort tänder vissa vinodlare fortfarande ljus eller eldar nära vinstockarna. Det senare är inte helt enkelt och största möjliga uppsikt över elden är nödvändig då man givetvis inte vill att stockarna bränns. Odlarna kan använda helikoptrar för att flyga ovanför vingården. Det för att förhindra luften från att stå stilla och bilda kylfickor. En annan teknik är att sprinkla vatten över vingården.

Vattnet fryser över knoppar och unga blad och bildar på så sätt ett skydd med ett lager is. Man kan kalla det för vinodlarnas igloo-teknik.

Chablisvin att prova

• Chablis Premier Cru Domaine Servin Montée de Tonnerre 2018 (74217)

Domaine Servin, Chablis Premier Cru  Frankrike, 269 kr
Utseende: Ljusgul, gröna stick.
Doft: Stor doft, saltstänkt av mineral, frisk citrus och gröna äpplen.
Smak: Torr, fyllig, frisk smak av nyanserade frukter, gula och gröna äpplen, touch av grapefrukt, mogen citron, inslag av mineral. Krispig , nyanserad och samtidigt strukturerad.
Omdöme: Lång, komplex och nyanserad. Mycket bra vin, gärna för att dricka - nu!
Betyg: 4+

Passar till: jag serverade grillad röding med foliebakade rotsaker och ramslöksaioli. Glöm inte att halvera citroner, släng med dem bland rotsakerna, och sprinkla sedan den söta citronsaften över fisken. Matchen till vinet är klockren, en hit.

BILD: Chabliswines.com.

LÄS MER OM CHABLIS PÅ VINBANKEN, PRODUCENTBESÖK OCH MER.