Laddar annons
Bäst i test vecka 46 - bubbel med tradition
15 Nov, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 46 - bubbel med tradition

Omåttligt populärt, internationellt efterfrågat, festligt, passar till mat och nyårsdrycken nummer ett. Jo visst är det Champagne vi är inne på. Det här är egentligen ett väldigt stort område att angripa och dagens fyra viner blir att skrapa på ytan.

Det finns drygt 1200 champagner som vi kan få tag på genom Systembolaget. Av dessa ligger runt 1050 i beställningssortimentet och följaktligen runt 150 i fast och tillfälligt sortiment. På det stora hela har vi ett väldigt bra utbud med bredd, djup, kända varumärken och en bra representation av mindre odlare och totalt sett imponerande kvalitet. Kategorin Champagne hör till de mest välskötta på Systembolagets hyllor.

I dagens ”bäst i test” har vi gjort ett litet urval av två lite stramare chardonnay-baserade champagner och två pinot noirdominerade viner. Det skadar inte att tänka lite framåt på stundande högtider. Ett av många sätt att krydda sin nyårsafton är att välja och inhandla rätt bubbel i tid. Därför är en av rekommendationerna buteljerad på en magnumflaska, förutom att det ger väldigt mycket extra atmosfär är vinet i flaskan lysande.

Artikelserien Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 46 – Systembolagets beställningssortiment

Brocard

Brocard Pierre Tradition Brut D'Assemblage (53489), 339 kr 17 poäng (+)

Ungt och stramt med vita blommor, gula äpplen, päron, rostade mandlar och friska citrustoner. Smaken är elegant, rund och krämigt pinoig men ändå lite stramt återhållen med citrus, fina mineraltoner, sälta och bra syra. Tradition Brut D'Assemblage är gjort på en blandning av 80% pinot noir, 10% chardonnay, 10% pinot blanc. Drick 22-26. Brocard Pierre importeras av Handpicked Wines.

Champagnehuset Brocard Pierre startades 1932 och drivs fortfarande av samma familj med Thibaud Brocard vid rodret . Brocard är belägen i Côte de Bar som fram tills för bara ett tiotal år sedan var sett som ett ursprung som levererade volym med ifrågasatt kvalitet. Idag är det ett av Champagnes trendigaste områden. Fram till slutet på 1700-talet var det en del av Bourgogne och det ligger inte mer än någon timme från Chablis. Brocard Pierre är en liten producent med 6,5 hektar vingårdar. De tillämpar biodynamiska principer men är inte certifierade.

Devlanne

Delavenne Grand Cru Brut Reserve (72702), 483 kr, 17,5 poäng (+)

Friskt och stramt med citrus, gröna äpplen, krossad sten, ostronskal och vita persikor. Stram, torr och elegant smak med gråpäron, limeblad, färska mandlar, mineraler och klockren syra och allt presenterad i en personlig och kompromisslös ren stil. Gjort på 60% pinot noir och 40% chardonnay. Vinet har inte genomgått malolaktiskt jäsning. Drick 22-28. Servera som aperitif till hemmagjorda chips och popcorn sprayade med tryffelolja. Delavenne importeras av Sanler Wine.

Delavenne Père & Fils är en familjeägd champagneproducent som startades 1920. De äger drygt 9 hektar vingårdar som alla är grand cru klassificerade och finns i Cramant, Bouzy och Ambonnay. Sedan 2020 tillämpar men biodynamiska metoder.⁠⁠

Diebolts

Diebolt-Vallois Tradition (83020), 359 kr, 17 poäng (+)

Friskt, piggt och elegant med vita blommor, citroner, gröna äpplen och vita persikor. Underbar och spänstigt vibrerande smak av äpplen, lime, vita päron, nybakt bröd, spettekaka, grapefrukt, lysande syra och torr mineralpackad eftermak med lite sälta. Gjort på en blandning av 50 % chardonnay, 40% pinot noir, och 10% pinot meunier. Servera till pasta alle vongole. Drick 22-27. Diebolt-Vallois importeras av The Wine Agency.

Jacques Diebolt och Nadia Vallois kommer båda från familjer med lång odlartradition i Champagne. Jacques familj har varit verksam i grand cru-byn Cramant sedan slutet av 1800-talet. Nadias familj har odlat vin sedan 1400-talet i premier cru-byn Cuis. Sedan 1978 driver de Diebolt-Vallois tillsammans med sina barn Arnaud och Isabelle. 1992 utsågs de till årets producent i Champagne av anrika vinguiden Gault-Milleau vilket var upprinnelsen till den status som premiumproducent de har idag. Familjen förfogar över 11 hektar vingårdar i hjärtat av Côte de Blancs, de flesta i Cramant och Cuis där de kalkrika jordarna ger perfekta förutsättningar för högsta kvalitet. Av de sex viner familjen har i sin portfölj är fyra helt baserade på Chardonnay. Endast rosévinet och dagens Cuvé Tradition har inslag av Pinot Noir och Pinot Meunier. Firmans prestigecuvée, Fleur de Passion, håller alltid hög kvalitet och är värt att springa benen av sig för att få tag i. Årgång 2013 av detta vin lanseras på Systembolaget den 9 december och är lysande!

Pierre Pieters

Pierre Peters Cuvée de Réserve (73500), 925 kr, 1500 ml magnumflaska, 18 poäng (++)

Ungt, friskt och vibrerande pigg citrusdominerad frukt med vita päron, gröna äpplen och nybakt bröd. Smaken är stram med citron, grädde, grapefrukt, äpplen, mineraler, bra sälta och klockren syra. Vinet är gjort helt på chardonnay. Lite kuriosa kring detta vin är att när man köper det på magnumflaska är det ett vin som är gjort på en årgång trots att det inte framgår av etiketten. I nuläget är det årgång 2017. Servera till sesamstekta pilgrimsmusslor och hyvlad parmesan. Drick 22-30. Pierre Peters importeras av The Wine Agency.

Pierre Péters grundades 1858 i byn Le-Mesnil-sur-Oger. Grundaren Gaspar Péters kom från Luxemburg och köpte två hektar mark i Le Mesnil. Sonen Camille var pionjär när det gällde att buteljera under egen etikett och 1946 tog hans son Pierre Péters över och gav firman dess nuvarande namn. Idag leds företaget av Rodolphe Péters som tog över 2008. Vinerna är eleganta med knivskarpa syror och imponerande lagringsduglighet. Druvorna är till 100 procent Grand Cru från 20 hektar vingårdsmark i Le-Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant.