Laddar annons
5 Dec, 2013

Vithaj på restaurang GrillEn vithaj leviterar över bardisken, gungar i takt med svettig dancehall. En illröd tjäder, beväpnad med ett salongsgevär, häckar på en trähylla och nedanför roterar ett helstekt lamm över en glödbädd – en doft av sotigt trä fyller hela rummet.

Melker Anderssons Grill huserar sedan tio år tillbaka på Drottninggatan; temarestaurangen har åtta rum med olika inriktningar, inklusive en välfylld vinkällare, vilken fungerar som en chambre separée.

Även köket är eklektiskt, med inspiration hämtad från hela världen och tillagat med alla lättantändliga metoder utom eldkastare: vedugn, rök, träkol, bordsgrill – allt grillas – från tonfisktartaren till den svedda ostbrickan.

”När vi startade var det minimalism och avancerad matlagning som gällde, man joxade mycket. Grill var en kontrast, vi var bland de första med rustik matlagning, som på Hedenhös tid”, säger Melker Andersson, krögare.

Släktmiddag i Marlene Dietrichs jaktstuga

Föräldrar, syskon, kusiner och sysslingar sitter runt ett rejält träbord dekorerat med kryddkar, ljuslyktor och ett rådjurskid med klövarna lojt i kors. Längs väggarna hänger en elegant fågeltapet granne med ett älghuvud och ett vildsvin. En sammanbiten bergsget tittar med tom blick ut över ett par svarta ridstövlar som balanserar på en patinerad hylla. Bordet flankeras även av ett par mannekänger i kolsvarta peruker.

Varje stockholmskrog med självaktning tycks idag vara utrustad med ett par hektar tunga gardiner och ett mindre habitat uppstoppade djur, såväl fåglar som småvilt och klövdjur. Musiken är ett kapitel för sig; förbi är tiden då gästerna nöjde sig med vad som kan beskrivas som bozzafunktionen på en elorgel. Eller Hey Jude i symfonisk tappning. Nu krävs ett koncept som bygger restaurangens varumärke – sytt med en lika röd tråd som vinlistan. Hos Grill skakar gnagarna och fälthönsen rumpa till dancehall och ragga, som Beenie Man och Shaka Demus.

”Inredningen kommer sig av att vi tog över lokalen från en möbelaffär. Så möblerna kommer delvis därifrån. Sedan har de olika miljöerna baserats på våra grillmetoder, som vedugn och bordsgrillar”, säger Melker Andersson.

Menyn är en veritabel Noaks Ark

Medan vi bläddrar i menyerna bland oxryggar, flankstekar, hjortkotletter och tonfiskbiffar beställer jag en Bellini. Efter ett par klunkar fastnar jag sedan för en Grill Plate: valda bitar från träkolsgrillen, som lamm, hängmörad oxfilé, fläsk, gårdskyckling och kryddiga korvar. Det möra köttet serveras med röror och såser, bland annat guacamole, rödvinssås samt den godaste coleslaw jag ätit. Till detta faller valet på en flaska Langhe Nebbiolo La Spinetta, som med sin kryddighet funkar fint till såväl lammet som nötköttet.

För att ta fram en vinlista till ett grillkök med olika inriktningar behövs ett fint handlag, enligt Melker Andersson:

”Rätterna har ju så mycket karaktär, de kommer från hela världen. Det kräver så klart att vinet matchar de olika smakerna. Sedan vill vi att restaurangen ska vara en folklig plats, och då måste det samtidigt finnas en bredd vad gäller både mat och dryck”.

Grill:

Profil: Grillrestaurang med bar och zoo.
Klientel: Familjer och par.
Vinlista: Två sidor, Italien, Frankrike och Spanien dominerar.
Typsituation: Jag tittar på rådjuret och tänker ”förlåt”.
Betyg: 4 av 5.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons