Laddar annons
12 Dec, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Återställd på Corner Club

Johan Evers armar är täckta av färgglada tatueringar och hakan av ett välansat skägg. Han gör entré med en säck is. Eller, säcken gör entré med honom; isbitarna faller ner över marmorgolvet bakom bardisken som ett subarktiskt regn.

När bitarna fångats in tar han mig i hand och medan vi pratar häller han upp tomatjuice till kvällens Bloody Marys i små plastdunkar. ”Vår egen brew”, säger han.

Corner Club ligger i Gamla stan, i hörnet där Lilla Nygatan och Tyska brinken möts. Cocktailbaren öppnade i samband med att restaurangen The Flying Elk slog upp dörrarna tidigare i år och drivs av Johan Evers och kollegan Oskar Johansson.

De bestämde sig tidigt för att inte bli bekväma.

Johan Evers berättar att han ser det som ett hantverk där han jobbar från grunden, med färskpressade juicer och handskuren is. Om inte servettvikningen upptog så mycket tid, så skulle cocktailglasen antagligen munblåsas inför varje kväll.

”Vi brukar prata om ’kontinuerlig förändring’ som ledord; vi byter vår drinkmeny flera gånger i veckan. Varje gång du besöker oss så ska det kännas att det hänt något nytt”.

Han beskriver Corner Club som en kvartersbar. Men är noga med att inte blandas samman med den klassiska bilden: ett ställe med en väggfast publik som består av lika delar kolatomer och humle.

Lokalen tycks vara huggen ur ett massivt marmorblock

Den påminner om en bank, med U2:s In God’s Country på skaplig volym. Bardisken är i borstad metall med rader av utstansade kors. Längs med väggarna breder skinnklädda soffor ut sig och i ett hörn står två rottingstolar. De stora fönstren döljs delvis av ljusa gardiner dekorerade med kvistar och blad.

Runt bardisken putsas det glas och det klirrar från shakers, måttglas och skedar. Och så viks det servetter. Fler och fler ansluter solidariskt, till slut hjälper alla till. Viker man själv, berättar Oskar Johansson, tar det över en och en halv timme att bli klar.

Corner Club är ett exempel på en växande cocktailtrend

Det blir allt tätare mellan barerna i Stockholm och bartenderyrket har fått ett ordentligt uppsving. Hur kommer det sig?

”Vi dricker mer drinkar nu än tidigare. Och det tror jag beror på att vi har så otroligt bra barer och bartenders i staden. Den här trenden drog igång för fem, sex år sedan. Förtroendet för bartenders har ökat och folk är villiga att betala för bra drinkar”, förklarar Johan Evers.

Bartenders Choice Awards

Corner Club har en bred publik, enligt Johan består besökarna av vin- och ölnördar, cocktailkännare och en och annan hipster. Och ryktet om baren har spritt sig utanför kvarteret; för ett par dagar sedan vann Corner Club priset Bästa Nykomling i Bartenders Choice Awards.

”Vi är givetvis otroligt glada och stolta över priset. Det känns fantastiskt att folk uppskattar det vi gör. En stor utmaning är nu att stanna på toppen och utveckla det vi har startat”.

Att tukta en baksmälla

Mitt förtroende för bartenders som själavårdare är oändligt, i synnerhet prisvinnande sådana. Därför ber jag Johan om råd gällande min sublima baksmälla. Efter gårdagens kalasmiddag, som förutom en utmärkt pasta innefattade Prosecco, rödvin och glögg, är jag en smula bräcklig.

Jag beskriver min dagsform som ett potpurri av dåliga känslor, nämner helt kort den romspetsade glöggen och hänvisar sedan mitt tillstånd till biokemiska samband.

”Alltså, om jag mår lite dåligt så har jag ett optimalt botemedel: Gin Fizz. Det är en kort drink utan is, den är syrlig och läskande och den ska drickas fort. Det går att göra Fizz på vilken sprit som helst, byt ut gin mot whiskey till exempel, och man kan laborera med mängder av olika ingredienser”.

Johan häller upp fem centiliter gin, tre centiliter nypressad citronjuice och sockerlag i en shaker. Skakar om, smakar av. Häller en skvätt soda i ett rakt glas och fyller sedan på från shakern.

”Hur känner du dig nu?” frågar han, när jag tagit en klunk.

Som om min hjärna dragits ut genom näsan och nu gör små piruetter på en sjö av frusen citronsaft.

Corner Club

Profil: Cocktailbar.
Klientel: ”Nördar, kännare samt en och annan hipster”.
Vinlista: drinklista med fin snörning. Uppdateras efter humör.
Typsituation: Kan nog uppstå av kvarglömd is.
Betyg: 5 av 5.