Vitt från Grekland och anständig röd Bdx | Vinköplistan #47
VINKÖPLISTAN. Vin från Grekland vill vi se mer av i butik. Gärna i samma kaliber som höstens nyhet, vita assyrtiko (druva) från producenten Kir-Yianni. En anständig röd, budget-bordeaux (BDX) hittar också sin plats bland fredagsvinerna.
Lördagsvinerna, upp i pris och kvalitet, är ett vitt från Nya Zeeland och alltid säkra tillverkaren Saint Clair Family Estate. Röda lördagsvinet som är bättre än någonsin tidigare, är Masi Campofiorin. Serveras med fördel till "alla", vinvänner som noviser.
Två viner, vitt och rött upp till 100 kr
1. Kir-Yianni Assyrtiko 2017 (2338). Vitt vin.
Kir-Yianni Estate, Florina Grekland, 99 kr
Listad i 247 butiker.
Druvor: Assyrtiko
Smak: Torr, medelfyllig. Vit, grön och gul frukt, inslag av mineral, citrus och örter. Strålande koncentration och fin längd. Toppvin!
Sockerhalt: <3 g/l
Betyg: 5
Passar till
Här har ni ett vin som alltid hittar en plats. Prova som fördrink, till fisk och skaldjur som lime- och chilimarinerade räkor eller mediumheta räkor med rhode islandsås eller till en lax med melonsalsa.
2. Château de Seguin 2016 (3958), Bordeaux Supérieur Frankrike, 99 kr. Rött vin.
Druvor: 65% merlot, 35% cabernet sauvignon
Smak: Fyllig. Söt mörk frukt, inslag av söt tobak, stramare men också moga vinbär och en lätt fat-tobakston. Fin, saftigare längd.
Omdöme: Trevlig och användbar.
Betyg: 4
Passar till
lammstek Provencaleeller varför inte entrecote och bea.
Två viner, vitt och rött 100-200 kr
1. Saint Clair Pioneer Block 3 2017 (3577). Vitt vin.
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 129 kr
Druvor: Sauvignon blanc.
Smak: Torr, medelfyllig frisk och ren med härlig aromatiskt driv, smak av grön frukt, inslag av örter, krusbär och mogen citrus. Bra eftersmak, klockren längd.
Betyg: 4
Passar till
Getostar, skaldjur och fiskrätter med medelsyrliga smaker. Till fest, prova: bläckfisk med lime- och jalapenodressing.
2. Masi Campofiorin 2015 (5123). Rött vin.
Masi, Venetien Italien, 129 kr
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella och 5% molinara.
Smak: Medelfyllig. Stram kärnig körsbärsfrukt, tydligt kryddig, smakrik med drag av choklad och vanilj. Smakar mycket, kryddig kärnigt.
Betyg: 4+
Passar till
Pasta med krämig sås eller till hemmagjord pizza. Prova även till de goda älgfärsbiffarna- ett favoritrecept på Vinbanken!
HUVUDBILD: vingårdar på Kir-Yianni Estate, Grekland.
Om Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi, men inte bara, ur annonsörers portföljer.Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.