italien

Soave

Italien

Soave

Soave är en appellation som framförallt är känd för vita viner med en gyllengul färg. Vinerna är ofta torra med en fruktig och fräsch karaktär. Leta efter märkningen Soave Superiore DOC om du vill prova ett typiskt vin från Soave som håller hög kvalitet. Vinet är lättdrucket och lagras ofta på ståltankar innan det dricks, relativt ungt.

Recioto di Soave är ett vin gjort av de druvor som fått mest sol på klasen och som därför har den högsta halten av druvsocker. För att ytterligare koncentrera sötman har druvorna sedan fått torka på trasmattor innan de pressats. Recioto di Soave får en alkoholhalt på minst 14 %. Ett annat vin från Soave som sticker ut är det mousserande vita vin som görs i området.

Soave är ett vindistrikt nära Verona i norra Italien

Soave i Veneto i nordöstra Italien har ett kulligt landskap som ger utmärkta förutsättningar för vinproduktion. I den västra delen av Soave har jorden hög halt av kalksten och i den östra delen finns ett stort inslag av vulkanik sten i marken. Jorden sätter i hög grad sin prägel på vinerna. I Soave har en stor del av allt enklare vin av tradition gjorts på kooperativ som sedan sålt vinerna till kunder som satt sina etiketter på flaskorna. Utvecklingen går mot att fler och fler odlare av druvor gör sitt eget vin. Rent geografiskt är inte Soave ett så stort område, men vinrankorna är tätt planterade. Talar vi om antalet flaskor som produceras totalt så har Soave länge varit en av Italiens viktigaste appellationer. Soave var ett av de italienska viner som först slog igenom som internationell exportprodukt. Inte minst i USA har Soave varit mycket populärt.

Flera olika druvor används i Soave

De druvor som får användas i Soave är garganega, trebbiano di soave, chardonnay och pinot blanc. 70 % av vinet ska vara gjort av garganega för att vinet ska få bära appellationens namn på etiketten. Garganega mognar sent och har ett tjockt skal. Det gör den härdig för olika vädervariationer på hösten när det drar ihop sig till skörd. Klimatet kan vara besvärligt med mycket dimma som ställer höga krav på odlarna.

Soave passar till fisk, skaldjur och pasta

En typisk Soave passar utmärkt till lätta och somriga rätter som grillad fisk och skaldjur. Även pasta fungerar ofta mycket bra till Soave. De lite mer eleganta Soavevinerna har ofta mycket smak av mineraler men är ändå rätt tacksamma att kombinera med mat. Söta Recioto di Soave är ett utmärkt dessertvin.

Soave kan serveras vid en temperatur på 12 grader

Ett typiskt Soave vin kan serveras relativt svalt. 12 grader kan vara ett riktmärke. Mousserande vin kan serveras kylskåpskallt medan dessertvin kommer till sin rätt vid en temperatur på ca 14 grader. Glas väljer du utifrån om det är vitt, mousserande eller sött vin till desserten. Du behöver inget särskilt glas för att det är druvan garganega.

Priset på vin från Soave är inte särskilt högt

En typisk flaska Soave kostar i Sverige från strax under hundra kronor till upp emot tre hundra. Eftersom vinerna sällan lagras länge blir priserna lägre. Kvalitén på druvorna ofta är mycket hög, och vin från Soave är förfinat vinhantverk med långa anor.

Soave på Systembolaget

Systembolaget har i sin butik online ett stort utbud av Soave classico. Du hittar även mousserande vin från Soave och det berömda dessertvinet Recioto di Soave.