portugal

Vinho Verde

Portugal
Vinho verde Vinho Verde är en vinregion i norra Portugal. Området klassas även som appellation, och är landets största i sitt slag. Namnet Vinho Verde betyder "grönt vin" på portugisiska. Benämningen har dock inte så mycket med färg att göra, utan beskriver snarare att området skapar unga viner som bör drickas kort efter produktion.

Vinho Verde är ett vindistrikt med en lång historia

Vin har odlats i Vinho Verde-regionen i minst 2 000 år. Romarna dokumenterade vinodling i området redan under det första århundradet efter Kristus. Vinho Verdes vinsorter var länge mest en lokal angelägenhet, även om vin från regionen kan ha exporterats till andra länder så tidigt som på 1100-talet. 1984 fick Vinho Verde sin status som appellation, och området har sedan dess fått ett ökat erkännande globalt.

I Vinho Verde odlas många olika druvor

Vinho Verde-vin kan innehålla en rad olika druvor. Hela femton sorter är rekommenderade för användning inom appellationen. Vissa för vitt vin, och andra för rött. De viktigaste druvorna för områdets vita viner är alvarinho och loureiro. De båda sorterna används ofta till endruvsvin, medan appellationens övriga vitvinsdruvor mest är till för blandningar. Regionens rödvin består i första hand av vinhãodruvan. Den sorten går även under namnet sousão.

Vitt vin dominerar i Vinho Verde

Vinho Verde förknippas främst med vitt vin. Faktum är att vita viner utgör 85 % av områdets produktion. Smakmässigt brukar de präglas av en frisk och lättillgänglig karaktär. De är ofta fruktiga och blommiga, med tydliga inslag av citrus. Vinho Verdes viner, både vita och röda, kännetecknas av en relativt låg alkoholhalt. Det är inte ovanligt att regionens vinsorter har en alkoholnivå som understiger 10 %.

Vinho Verdes rödvin är svåra att hitta internationellt

Röda viner från Vinho Verde är något av en raritet. De görs främst för inhemsk konsumtion och är ganska ovanliga i andra länder. Produktionen begränsas av områdets relativt svala och regniga förhållanden, som inte är speciellt gynnsamma för rödvinsdruvor. Slutresultatet blir dock ofta lyckat, trots svåra förutsättningar. Rödvinets smak brukar ha en viss strävhet, och gott om tanniner.

Vin från Vinho Verde på Systembolaget

Vinho Verde är välrepresenterat på Systembolaget. Det finns nästan femtio sorter att välja på, dock bara ett tiotal i det fasta sortimentet. Utbudet består nästan enbart av vita viner, och den vanligaste druvan är alvarinho. Vinerna från Vinho Verde är kända för att vara prisvärda, och Systembolaget erbjuder alternativ för alla plånböcker.

Vinho Verde-vin passar bra till fisk och skaldjur

I Portugal är fisk och skaldjur en central del av matkulturen, och de rätterna fungerar perfekt till vin från Vinho Verde. Testa gärna vinerna tillsammans med havskräftor, lax eller torsk. Vinho Verde-vin är också ett bra komplement till sallader av olika slag.

Serveringstemperatur för Vinho Verde-vin

Vitt vin från Vinho Verde bör som regel serveras vid en temperatur runt 8–10 grader. Vissa sorter kan även avnjutas ett par grader kallare än så. För en rumstempererad flaska tar det ungefär 2–3 timmar i kylskåp innan vinet når ner till rätt temperatur. Vinho Verdes rödvin ska serveras lite varmare än den vita varianten, runt 12–15 grader är lagom.