Toppvin från Bandol, Domaine Tempier 2004

Favoritmarkera

Väster om Toulon, i appellationen Provence ligger distriktet Bandol. Sedan 1941 har Bandol egen AOC men att de var kända långt dessförinnan är helt säkert. Ludvig den XV och innan dess, romarna uppskattade vinerna från provinsen eller som det idag kallas, Provence.

Bandolvinerna är kända för sin karaktärsfulla smak av örter och kryddor, sina alltsomoftast otämjda vildhet av tanniner, kraftfulla mörka frukt-viol-smak och sin goda förmåga att lagras och utvecklas. De klarar inte oändligt lång tid i lagringskällarna men väl 10 till 15 år. Tiden gör vinet och dess tanniner om inte mjuka, så i alla fall snällare.

Druvan framför andra och som måste ingå till minst 50 procent i blenden för Bandols röda viner är mourvèdre. Det är långt ifrån en enkel druvsort då vinet druvan ger är blyertshårt, violsmakande och kärvt av tanniner. Kompakt är en beskrivning eller som att tugga taggtråd är ett annat mer rakt på omdöme. Lång liggtid är att rekommendera även för den tränade gommen.
Övriga druvor är grenache noir, cinsault, carignan, syrah, calitor och tibouren. Rosévin görs av samma druvor som de röda vinerna. Vita Bandolviner innehåller druvorna bourboulenc, ugni blanc, clairette och max. 40 procent sauvignon blanc.
Vad det gäller produktione är relativt strikta 40 hl/ha maximalt uttag. Fatlagring sker i 18 månader. Många av de välrenommerande producenterna, som Domaine Tempier, använder sig av den nyaste tekniken i vinkällaren och det innebär bland annat ståltanksjäsning och strikta temperaturkontroller i hela processen.

Enligt undertecknad finns två stora producenter i Bandol. Domaine Tempier och Domaine de Trévallon. Bådas viner är väl värda att söka upp. Så som Systembolaget fungerar idag är chansen att hitta dem här sällsynt och viner som dessa är de stora förlorarna i den märkliga och hårt styrda inköpsstrategin som vårt monopol har. I framtiden lär det dessutom bli än sämre då bolaget flaggat för färre lanseringar av “uddaviner”. Veckans tummen ner för det beslutet!

I helgen har jag druckit och njutit av Bandol 2004 från Domain Tempier. Det är vignerons Peyrauds enklare vin eller Rouge Classique. De bättre är Cuvée Speciale, Cuvée Cabassaou och vingårdsvinerna La Migoua och La Tourtine som produceras av druvor från stockar som är 75 år eller äldre.

Kombinationen till helgens potatisgratäng och lammstek med olivolja, ströbröd, citrus, vitlök och persilja smakade vinet himmelskt gott.

Kan ni franska och har ni tålamod med fransk webb-filosofi av allsjöns musik och flashiga effekter på bekostnad av informationen som bara kan sägas vara usel, gå till företagets hemsida.
Domaine Tempier
Tur att vinerna är så bra som de är, hemsidan kan egentligen kvitta – eller hur 🙂
http://www.domainetempier.com/fr/sommaire.htm

Kommentera