Vinexpo, världens största vinmässa

Favoritmarkera

21 till 25 juni hålls Vinexpo i staden Bordeaux. Trots att tiderna är tuffa för världens vinproducenter är intresset stort och utställarna många. Vinexpo hålls vartannat år och i år väntas 50 000 besökare till mässan.

De sämre tiderna fick flera storföretag att hoppa av, bland annat Torres, Constellation och Gallo. Men fullspikat blev det ändå till slut i det 90 000 kvadratmeter stora utställningsområdet. Närmare 2 500 utställare från 48 olika länder är på plats. Mer än hälften av dem kommer från Frankrike, Spanien och Italien. Bland de nya länderna finns bland annat Sverige, Egypten, Vitryssland, Mauritius och Brasilien.

Ett spännande event är Penfolds simultanprovning i åtta länder. 22 juni klockan 9.30 börjar chefsvinmakaren Peter Gago sin vertikala vinprovning av Bin 389. Han är på plats på Vinexpo-mässan samtidigt som inbjudna på åtta andra ställen provar vinerna tillsammans med Peter Gago genom att följa honom via web-cast – det vill säga direktsändning via internet-länk.

För svenska journalister hålls en provning i Stockholm och Vinbanken kommer att vara på plats. Jag återkommer med en rapport om denna, för mig första cyberprovning i realtid. Spännande!

Sommelierer träffas
Den internationella sommelierföreningen, ASI, kommer hålla sin generalförsamling på mässan. Mer än 80 sommelierer som representerar 44 länder samlas i den stora konferenshallen på söndag. Bland annat hålls en presskonferens inför sommelier-VM i Chile 2010. Svenske världsmästaren 2007 Andreas Larsson är på plats liksom Olivier Poussier (2000), Philippe Faure-Brac (1992) and Serge Dubs (1989).

Lagom till mässtart kunde de Europeiska vinproducenterna driva igenom sina krav på att kommissionen skulle ta tillbaka förslaget om en förändring av regelverket för produktionen av rosévin. En av anledningarna bakom de nya direktiven var att detta sätt att tillverka rosévin redan är tillåtet i många länder i Nya världen, bland annat i Sydafrika och Australien. Och ska Europas vinländer kunna konkurrera mot dessa länder, behövs en uppluckring av lagen, tycktes man mena från EU-håll. I åtanke från kommissionen fanns den stora kinesiska marknaden.

Vinproducenterna uppmärksammade EU parlamentet på branschens åsikt
Det nya EU-direktivet som skulle ha tillåtit att man får blanda vitt och rött vin för att göra rosé, möttes av enorma protester bland många vinproducenter. Tillverkare från Frankrike, Italien, Spanien och Schweiz gjorde gemensamt sak och protesterade på plats i Bryssel.

− Vad blir nästa steg? Färgämnen i vinet? dundrade man från den nya konstellationen opinionsbildare.
− Vi går mot klonade viner, en onaturlig produkt som dessutom kommer att förvirra konsumenterna, menade Fernando Prieto Ruiz, chef för spanska vinrådet.
 

Fortsättningsvis gäller att rosévin tillåts tillverkas endast genom att man använder musten av blå druvor och låter dessa under en mycket kort tid ligga i skalkontakt tills tillfredsställande färg erhållits. Enda undantaget är, liksom förr, champagne, där man får färga sitt vita vin till en rosafärgad kulör.
BesökVinexpo här  

Del av faktauppgift hämtade från WOW News

Lämna ett svar