Mousserande från Åkesson Vin

Favoritmarkera

Även i år har Åkesson Vin tagit fram ett mousserande årgångsvin – Kronovalls Vinslott Tirage 2000, som producerats enligt den traditionella champagne-metoden. Det har legat och mognat i slottets iskällare sedan år 2001 och nu släpps ett begränsat antal flaskor i beställningssortimentet. Iskällare låter intressant och undertecknad lovar återkomma med mer info ang innebörden, verkar kallt om inte annat….

Tirage 2000 är, precis som förra årets Tirage, gjord på Pinot Noir och Chardonnay. Druvorna skördades år 2000 och vinet har lagrats i iskällaren på Kronovalls slott i 8 år. Den har producerats enligt den så kallade Méthode Traditionnelle, en metod som används för tillverkning av Champagne, Cava och Cremant. Årets släpp består av 7 400 flaskor.
– Vi har producerat mousserande vin i över 20 år och i det här vinet har vi samlat det kunnande vi byggt under dessa år, Anders Karlsén VD Åkesson Vin.
 
Finns i beställningssortimentet och på hyllan hos Systembolaget i Tomelilla. 
77025 Tirage 2009, Sverige, 169 kr
Färg: Blek, ljusgul.
Doft: Liten,  lätt fruktig med bubbelgumsinslag.
Smak: Torr, medelfyllig frisk och fruktig smak av gröna äpplen, inlsag av skumbanan. Syrlig (fulsyra) eftersmak.
Omdöme: Sorry, håller inte måttet och i jämförelse med andra bubbelviner, i samma prisklass är det bara, trist. Tråkigt tycker jag  rent spontant med omdömet. Åtta år i källaren är lång tid, det har helt klart krävt både engagemang, tid, resurser och en dos kärlek från producenten …..
Betyg: 2

Lämna ett svar