Braida di Bologna Giacomo

Favoritmarkera

Glöm att barberadruvan bara ger vin som är bäst at dricka nu eller möjligen nästa dag. Producenten Braida di Bologna Giacomo är något långt utöver det vanliga. Fattigmansbarolon som barberadruvan också emellanåt kallas blir i händerna på denna producent något alldeles extra.

Braida di Bologna Giacomo är en vinproducent som återfinns i absoluta toppskiktet. Vilka viner! Huset ligger i nebbiolo och barberalandskapets Piemonte, mellan Genoa och Torino, Italien. Varför den av många topproducenter, borträknade barberadruvan gör så  bra ifrån sig när från detta hus har en anledning. Den behandlas på precis samma sätt som sin aktade storebror, nebbiolo. Lågt skördeuttag, noggrann selektering, omsorgsfullt källararbete ger resultat. Toppårgångar som fortfarande talas om är 1989 och 1990. Idag driver änkan tillsammans med de tre barnen vingården och långsamt har  de breddat sin produktion, det utan att tappa fokus. Provningen nedan visar snarare på motsatsen, vinerna blir bara bättre och bättre.

95904 Braida Bricco dell’Uccellone 2006, Italien, 495 kr
Kärnig doft med inslag av rosor. Medelfyllig. Balanserad, smak av röd frukt, läder, lakrits, fat och med strambehaglig tannininramning. Läcker, elegant och kaxig. Gärna spara.
Betyg: 4+

95905 Braida Bricco della Bigotta 2006, Italien, 495 kr
Doft av läder, lätt animalisk med inslag av rosor. Medelfyllig. Kärnig, stram smak av läder, fikon, körsbär, lakrits och fat. Lång eftersmak, med rostade inslag.
Betyg: 4

95909 Braida Ai Suma Barbera d´Asti 2006, Italien, 629 kr
Stor doft. Fyllig, koncentrerad, rik smak av mörk frukt, plommon, skogsbär samt vanilj. Sammetslen textur. Tät och extraherad utan att bli klumpig. Balanserad, ungdomlig och med lång eftersmak.
Betyg: 5

Lämna ett svar