Laddar annons
5 Apr, 2010

Ny kvalitetsbeteckning i Österrike

Från den första september 2010 kan vin av sorten blaufränkisch, från distriktet Südburgenland i Österrike klassificeras som Eisenberg DAC.

Druvan ska vara blaufränkisch och smaken karakteriseras av en kryddig mineralitet. Vinerna kan byggas ut i ståltank eller ekfat men de ska inte drivas fram av en distinkt eksmak. Om beteckningen
”Reserve” anges på etiketten innebär det att vinet har lagringspotential och vinet ska ha mognat i stora ekliggare alternativt barriques.

Den första årgången DAC Eisenberg är för vin av 2009 men märkningen kan föst ske den 1 september 2010, försäljningsdag är den första mars 2011. Teoretiskt innebär det att vin som skördats 208 kan märkas och säljas som DAC Eisenberg per den första september 2010.

Vad står beteckningen DAC för?
“The introduction of DAC (Districtus Austriae Controllatus) wines is designed to combine a denomination of origin with a clear profile of taste and other characteristics. Consumers especially will be aided in making their choice by being able to rely on unambiguous information. “Only if consumers can get an idea of the taste of the wine by looking at the label will we get a competitive advantage in the long run,” says Michael Thurner, Wine MBA, Director of the Austrian Wine Marketing Board.”

The DAC Family

Weinviertel DAC, Grüner Veltliner, since 2002; also Reserve category as of 2009 vintage
Mittelburgenland DAC, Blaufränkisch, since 2005; also Reserve category
Traisental DAC, Grüner Veltliner, Riesling, since 2006; also Reserve category
Kremstal DAC, Grüner Veltliner, Riesling, since 2007; also Reserve category
Kamptal DAC, Grüner Veltliner, Riesling, since 2008; also Reserve category
Leithaberg DAC: Takes effect as of September 1st 2010:
white: Grüner Veltliner, Weißburgunder, Chardonnay, Neuburger, with 2009 vintage
red: Blaufränkisch, with 2008 vintage
Eisenberg DAC, Blaufränkisch, with 2009 vintage, Reserve category with 2008 vintage;
Takes effect as of September 1st 2010: