Myntakaraktär i vin, del två

Favoritmarkera

Nigel Dolan på Wyndham Estate, Australien fortsätter diskussionen om eukalyptussmak i vin. Beståndsdelen som smakar mynta är 1,8 cineole (eucalyptol). Om det är en bra eller dålig egenskap dryftades av vinmakare Nigel Dolan, se tidigare publicerad text här på Vinbanken. I Wyndham Estates nyhetsbrev kommer nu en fortsättning.
– Jag har fått många kommentarer och åsikter angående artikeln om myntasmak i vin. Och oavsett om man gillar den eller inte är det intressant att veta, varför den finns i vinet. Så, hur kommer det sig att just den enskilda karaktären kan kännas så väl i smaken på ett vin, undrar Nigel Dolan.

En vedertagen teori som han delar med andra är att en vingårds närhet till gummiträd är avgörande. Men, det finns två anledningar enligt Nigel Dolan.

Enligt en studie gjord av Ktryna van Leeuwen med personal av 146 kommersiella rödviner och publicerad av Australian Wine Research Institute visade det sig att över 40 procent av vinerna innehöll märkbara värden av 1,8 cineole. Av de 44 vita vinerna i studien visade inget av dem på några mätbara nivåer av 1,8 cineole.

I studien togs ett specifikt falla v en enskild vingård upp, i Western Australia, och där vinstockarna som var radade närmare och upp till max 20 meter från gummiträden hade mycket höga nivåer av cineol medan ökat avstånd bidrog till sjunkande nivåer. Ungefär 77 meter, cirka 27 rader från gummiträden var mätvärdet på gränsnivå för smakupptäckt.

Studien visade att när röda viner jäser, med skal, ökar extraktionen av 1,8 cineole. När pressningen väl gjorts har nivåerna sjunkit något men utan betydande skillnader. Avgörande var tiden med skalkontakt.

Intressanta fakta och som Nigel Dolan säger,
-det här är mycket intressant och avgörande fakta. Som vinmakare är det viktigt för mig att förstå flödet. Varför och vad vissa saker/egenheter gör eller bidrar med till smaken på ett vin. Då kan jag ta de beslut jag tycker är nödvändiga för att få fram det vin jag önskar.

Intressant är det utan tvekan och jag tänker direkt på hur viktigt det återigen visar sig vara med druvans skal för smaken på ett vin. Och, vad gäller egentligen för druvor som växer på starkt förorenade platser som nära stora motorväger? Ett exempel jag aldrig glömmer är när vi straxt utanför Rom passerer Frascati….. Där låg smogen tät och sikten var som i den tätaste av dimmor. Läskigt! Tur i oturen möjligen är att vinet är vitt och då har betydligt mindre kontakt med skal jämfört med ett rött vin som ju faktiskt kräver skalkontakt för sin färg om inte annat. En (klen) tröst i bedrövelsen över det alltmer närvarande miljöförstöringsträsket.

Läs mer om Wyndhams viner här.

Lämna ett svar