Från Barbro Guaccero, ett härligt bön och svamprecept

Favoritmarkera

Barbro Guaccero lever sedan många år i södra Italien.  I branschen är hon mycket uppskattad för sin kunskap om Italiens viner som för de producenter hon introducerat till den svenska marknaden. Dessutom är Barbro en fantastisk mat och vininspiratör. Under åren har jag fått många härliga recept och massor av kombinations idéer mellan mat och vin.

Vill du besöka Barbro Guacceros hemsida, gör det här.

Receptet räcker till 4-5 personer.
Börja med att lägga 3 dl vita bönor eller kikärter (eller en blandning av båda) i blöt över natten.

Hälla en riklig bottenskyla av olivolja extra vergine i en gryta.

Lägg i en krossad vitlöksklyfta, en liten bit peperoncino (chilipeppar), cirka 1 tsk rosmarin, ett halvt söndersmulat lagerblad och en hackad gul lök. Låt löken bli blank och häll sen i 1l vatten, de blötlagda bönorna (häll först bort blötläggningsvattnet), några skalade tomater som du krossar mellan fingrarna direkt ner i grytan och lite grovt hafssalt. Låt koka i cirka 60 minuter (lite längre tid för kikärter). Medan bönorna kokar, rensar du cirka 1 liter svamp. Välj milda svampar, t ex smörsopp, mandelkrämla, citrongul slemskivling eller trattkantareller. Odlad pleurotos går också bra. Skär svampen i tunna skivor. Häll en bottenskyla av olivolja extra vergine i en vid stekpanna, lägg i en krossad vitlöksklyfta och en liten bit peperoncino. Lägg ner svampen och låt den puttra på ganska svag värme. Den skall inte brynas utan snarare småkokas i oljan så att det hela blir lite simmigt. Salta med en nypa hafssalt.

Häll upp soppan i skålar eller sopptallrikar, strö över svampen och till ringla till sist över lite god olivolja extra vergine.

Barbros vinval: Albaruta Zitto Zitto, 79 kr. Producenten heter Cecchi som blev utsedd till årets producent av Italienska Sommelierföreningen.

Kommentera