Änglarna älskar cognac

Favoritmarkera

VS, VSOP eller XO är beteckningar för ålder på cognac. Två, fyra eller sex års lagring på ekfat är minimitiden för nämnda beteckningar, ofta än längre än så. I distriktet Cognac som ligger norr om Bordeaux är det nu högsäsong för destillation. Enligt regelverket ska årets druvskörd brännas mellan november fram till sista mars året därpå. Pannan är en kopparpanna, kallas här Charentais pot still och rymmer cirka 30 hl. Oavsett märke eller hus är förloppet detsamma. Två destillationer, den sista når cirka 72 volymprocent alkohol. Sedan lagras destillatet i minst två år för att få cognac-status. Vid jultid ökar intresset för cogna. Märken med skandinavisk anknytning är Grönstedts och norska Braastad, båda omtyckta sorter i Norge och Sverige. På bilden ser ni Braastads master blender, Richard Braastad.

Under lagringstiden kan man blanda olika batcher för att få fram en husstil eller större märkens utmärkande smak. Innan buteljering sker sedan en utblandning med destillerat vatten för att nå alkoholhalten om cirka 40 volymprocent. Precis som whisky förlorar cognac när den ligger på fat cirka 1,5 volymprocent alkohol per år. Det är änglarnas andel. I Cognac färgas taken på lagringshusen mörka av den mossa som trivs i den änglalika miljön….

Läs mer om Cognac här, på wikipedia.
Kul blog om cognac och Grönstedts i synnerhet, Cognac Society.
AOC Cognac.

Braastad Organic Cognac (87940), 299 kronor för 500 ml.
Bärnsten. Fruktig, apelsin, torkad frukt, karamell och fat. Fruktig smak av apelsin, gula äpplen och torkade fikon. Inslag av choklad och en lätt touch av karamell. Trevlig eftersmak.
Betyg:3+

Braastad Organicär gjord på 100 procent ekologiska druvor. Braastad Organic
är skickligt blandad av Master Blender Richard Braastad från regionerna: Bons Bois, Finns Bois, Petite Champagne och Grande Champagne.

Braastad My Selection (87920), 299 kronor för 500 ml.
Mörk bärnsten. Utvecklad, aningen parfymerad och balanserat fruktig doft. Nyanserad smak av gul frukt, äpplen, fat med inslag av karamell, örter och choklad. Balanserad, avrundad och trevlig eftersmak.
Betyg: 4

My Selection är av handplockade druvor från de fyra viktigaste regionerna: Grande
Champagne, Petite Champagne, Borderies and Fins Bois. Lagringstiden är mellan tre till 10 år, det ger VS kvalitet.

Grönstedts XO Christmas Cognac 2010 (10530), Frankrike, 399 kronor för 500 ml
Elegant, druvig doft med inslag av nötter, torkad vinterfrukt, pomerans. Smaken är rund, druvig lite söt med balanserad fat smak av choklad, karamell och torkade aprikoser.
Betyg: 4+

Braastad
Médéric Tiffon grundade 1875 cognacshuset Tiffon i regionen Grande Champagne. Huset anlades vid floden Charante i byn Jarnac i en tid då endast ett 30-tal cognacshus existerade. Namnet Braastad kommer från Sverre Braastad som 1899 flyttade från Gjövik norr om Oslo till Cognac för att arbeta för cognacshuset Bisquit. Sverre gifte sig sedermera med Edith Rousseau, barnbarn till Médéric Tiffon. 1919 tog Sverre och Edith över driften av företaget Tiffon och släkten Braastad har stannat i Jarnac sedan dess. Idag är de i allra högsta grad ett av de äkta cognacshus som existerar. Familjen skördar sina egna druvor, destillerar, lagrar och buteljerar själva.

Grönstedts Cognac
Altia Corporation köpte Grönstedts Cognac av Pernod Ricard 2009. Grönstedts Cognac grundades av Johan Daniel Grönstedt 1846. Grönstedts har mottagit många internationella utmärkelser genom åren och mycket tack vare Folke Andersson, Master Blender för Grönstedts Cognac. På Systembolaget säljs i dag sex olika kvaliteter från Grönstedts Cognac, varav fyra finns i samtliga butiker.

Sedan denna text skrevs har Folke Andersson gått i pension. Idag ansvarar Stefan Mårtensson för kvaliteten. Läs mer i tidigare publicerad artikel på Vinbanken “Tid att njuta National”.

Cognacen finns tillgänglig på Systembolaget från den 1 december 2010.

Kommentera