Röttorps Bästa med toppalsaceriesling

Favoritmarkera

Nya viner denna vecka är bl.a. en härlig bra Alsaceriesling och den röda toppboxen Vila Santa.

 

Det kom ju inte så många toppviner bland oktobernyheterna så Röttorps Bästa denna vecka innehåller mest viner som funnits ett tag. Bland de röda lite mer exklusiva vinerna till den fina viltmiddagen nu när det drar mot höst rekommenderas 2008 Fonterutoli Chianti Classico för 149 kronor. Riktigt stor innehållsrik och strukturerad toscan med stor täthet och längd. Magnifikt vin med redan stor smakbredd, som växer ytterligare med långlagring.

 

Syrahviner passar också bra till höstens rika kötträtter. 2008 Kevin Arnold Shiraz, 189 kronor, är ett exklusivt ungdomligt vin med toner av en gammaldags visthusbod med rökta charkuterier. Komplext rikt och ändå finlemmat hela vägen.

 

Under sommaren kom den exceptionellt bra nya årgången 2009 av Trimbach Riesling för 116 kronor. Röttorps Bästa tycker att Trimbach tillsammans med Weinbach är rieslingmästarna i Alsace. Detta är Trimbachs basriesling, som redan den är en riktigt bra stor klassisk ren och snygg Alsaceriesling för överkomliga pengar. Deras toppriesling 2004 Clos Ste Hune kostar 10 ggr så mycket och finns i Beställningssortimentet, BS.

 

Som jag noterade i lördags på Vinbanken har några av de bästa vinerna ökat lite i pris nu i oktober. 2004 Palmer BdB gick upp 5 kronor till 294. Härlig lätt krutig champagne med stor längd och härligt långt slut. Både generös och delikat med fortfarande ett pris långt under kvaliteten. Passar på ett trevligt sätt till de allra flesta människor också. Den är både lättbegriplig och lite ädel.

 

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är det chilenska toppvinet 2007 Clos Apalta i BS för 579 kronor. Stor mycket mäktigt,  rik och laddad med förvånade mjuka tanniner och lovande längd med stor framtid. Vinet har sina tydliga förebilder i Bordeaux men är utgjort på chilenskt vis i en ovanligt exklusiv anläggning enbart för detta vin. Druvsamansättningen är ovanliga 61% Carmenere, 24% Cab S, 12% Merlot, 3% Petit Verdot.

 

Oktobers största vinnyhet är annars att 2009 Vila Santa, ett av Systembolagets mest prisvärda viner under 14 år, nu släpps även på 3liters box för det osannolika priset 269 kronor i BS. Boxrabatten blir 127 kronor per box mot att köpa helflaskor i samma volym. Röttorps Bästa tycker det är Systembolagets mest seriösa och bästa röda boxvin någonsin. Det har en stor struktur och innehåll. Tänk på att lufta vinet ordentligt från boxen. Häll upp den mängd Du skall använda i karaff eller tillbringare en timme före konsumtion så hinner vinet utvecklas till en mer harmonisk större personlighet. Kan på flaska (men inte på box) med fördel lagras i 7-10 år.

Lämna ett svar