Utmaningen – röda viner för höst och vinter

Favoritmarkera

Elke och Anders tar sig an höst- och vinterviner i en av Vinbankens återkommande utmaningar. Det är maten, som köttgrytor med rotfrukter, vilt och långkok i ugn eller en klassisk söndagsstek som knyter samman Vinbankens röda höst- och vintervinutmaning. Se våra val och bestäm därefter vilka av våra tips, i en eller flera klasser, som passar just dig bäst. Det finns utan tvekan ett vin för alla och det är faktiskt sant.

Höst och vintervin passar mys, mörker och mat. Elke Jung utmanar Anders Röttorp i Vinbankens bästa röda höst-, och vintervinvinslista 2011.

Vardag tre ronder, max 100 kronor
Elke:
Copertino Rosso 2005 (2077), Cantina Sociale Copertino, Italien, 69 kronor
Lätt kärnig, mörk frukt, inslag av tobak och gummi. Skönt personlig och härligt generös. Mycket vin för pengarna. Servera till renskav med rödlök.

Anders:
Dom Lalande Réserve Merlot 2009 (22299), Frankrike, 69 kronor
Mjukt och generöst och fylligt med bra längd och genomklang. Ovanligt lättillgängligt rikt vin utan minsta hörn för smakrika grytor, mm, när Du vill ha ett okomplicerat riktigt bra vin.

Elke:
Baron de Ley Reserva 2006 (2525), Baron de Ley, Spanien, 89 kronor
Mörk frukt, plommon med inslag av läder, russin och fikon. Nyanserad spanjor med en modern snits och trevlig eftersmak. Passar till svamppizza.

Anders:
Appassimento Tommasi 2010 (5354), Italien, 89 kronor
En utmärkt ripasso som inte får kallas för det eftersom vingården ligger strax utanför det registrerade området. Rikt och fylligt vin med en tuch av Amaronestil med lång bra eftersmak för smakrika rätter.

Elke:
Lirac Les Chenaies 2010 (2214), Antoine Ogier, Frankrike, 99 kronor
I södra Rhônedalen ligger välkända distriktet Châteauneuf du Pape vars närmaste granne, men inte på långa vägar lika välkänd, är Lirac. Smaken på detta vin är rafflande, kryddigt höstbra. Passar till älgfärsbiff med svampsås.

Anders:
Lange Nebbiolo 2009 (22300), Fontanfredda, Italien, 99 kronor
Utmärkt bra billig nebbiolo med härligt innehåll, längd och struktur. Seriös nebbiolo för under hundringen till höstens alla smakrika kötträtter när det skall vara vardagsfint.

Fest 2 ronder, max 250 kronor
Elke:
Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2008 (7306), Pio Cesare, Italien, 137 kronor
Kärnig körsbärsfrukt, inslag av vanilj, läder, kryddor och tobak. Smakrikt vin med god struktur för (i jämförelse till sin grupp) liten peng. En rätt toppad med Gotländsk tryffel är inte helt fel!

Anders:
Finca el Puig Priorat 2004 (2737), Spanien, 189 kronor
Härlig rik mogen Priorat med mustighet och rätt mycket finess. Ovanligt att kunna köpa ett så moget bra vin direkt från systembolagshyllan. Lysande till finare mustiga anrättningar.

Elke:
Les Terrasses 2008 (92130), Alvaro Palacios, Spanien, 229 kronor
Skolboksexempel på vin med mineralsmak. Komplex helhet och lång eftersmak. Toppvin om ni frågar mig och dricker jag det inte nu till en vilträtt så lägger jag undan vinet till nästa höst.

Anders:
Kevin Arnold Shiraz 2008 (6506), Sydafrika, 189 kronor
Rikt stort vin med lite av en gammaldags visthusbod, rökta och komplexa toner i bra struktur och fin längd, ungdomligt nu med lovande framtid och rätt elegant nya världen syrah.

Obegränsad guldkant 2 ronder
Elke:
Chateau Musar 2004 (7463), Gaston Hochar, Libanon, 269 kronor
Poppisvin under tidigt 90-tal, sedan utskälld och uthängd, förpassad till skamvrån för över-överoxiderad stil, därefter bortglömd. Men nu, menar jag, är det dags för Musar come-back. Mogen, mörk och spänstig frukt som plommon, fikon med inslag av aprikos. Perfekt idag. Servera till lammstek.

Anders:
Le Serre Nuove 2009 (90448), Ornellaia, Italien, 399 kronor
Ornellaia’s andra vin är också en lysande exponent för vad man kan åstadkomma i Bolgheri med bordeaxudruvor. Rik och mustigt med bra rikedom, stor komplexitet och tätt slut.

Elke:
La Rioja Alta Gran Reserva 904 1997 (7462), La Rioja Alta, Spanien, 299 kronor
Nyanserad samtidigt kryddig smak med inslag av fat, torkade frukter, läder, svamp, multna löv och dill. Perfekt Rioja av bästa sort i störtskön, ursprungstypisk tappning. Lammytterfilet är bara ett förslag.

Anders:
Masi Mazzano Amarone 2003 (99086), Italien, 799 kronor
Kanske den bästa amaronen av alla, här dessutom med viss mognad och utveckling. Lyxigare än så kan det inte bli till höstens allra mustigaste rätter eller en ostbricka med smakrika mögelostar.

Magnum
Elke:
Amarone della Valpolicella Classico 2006 (92221), Allegrini, Italien, 985 kronor
Amarone, behöver jag säga mer? Njut av vinet och som du generöst serverar till många gäster, ur härligt stor flaska. Bara det är läckert. Producenten är bland de främsta i området.

Anders:
Ch Mont-Redon, Ch-du-Pape 2007 (2811), Frankrike, 469 kronor
Härligt balanserad magnum Ch-n-P till höstens mustiga rätter på festbordet med längd, framtid och bra nutid. Finns bara i enskaka butiker man kan beställas i alla.

Box
Elke:
Belguardo 2009 (71439), Marchesi Mazzei , Italien, 249 kronor/3L
Obegripligt bra kvalitet tappat i låda och jag undrar, ser du inte förpackningen, vem kan säga vad om vinet? Skön sangivosekärnig smak av körsbär och örtig krydda med bra syra passar pasta, paj och pizza, typ höstvardag därtill utan krusiduller.

Anders:
Vila Santa 2009 (70759), João Portugal Ramos, Portugal, 269 kronor/ 3L
Utan konkurrens den bästa röda boxen på Systembolaget och det mest prisvärda vinet där någonsin. Seriöst och långt och passar till all mat med någon tyngd.

Lämna ett svar