Laddar annons
20 Apr, 2012

Fredagskocken Mattias lagar middag för hungriga

Vad ska man laga när man är riktigt hungrig? Idag så tipsar jag om en meny som är ganska bastant. Det är klassiska och goda smaker som möjligtvis inte är den bästa maten att bjuda dejten på men om hungern är på topp, sällskapet väl bekant och vinerna tempererade kommer denna måltid göra succé.

Att det inte fanns en trevlig bild på oxrullader var tråkigt, det smakar ju så gott men räkan får duga för nu. Se den som en aptitretare. Trevlig helg, önskar Mattias!

Räkor i sötsur dillcreme på pumpernickel

250 g skalade räkor

1 rödlök
2 msk finhackad dill
130 g majonäs
1 tsk honung
1 tsk vitvinsvinäger
salt

4 skivor pumpernickel

Hacka räkorna grovt och finhacka löken. Blanda räkor och rödlök med dill, majonäs, honung och vinäger, smaka av med salt. Servera räkröran på pumpernickel.

Oxrullader med skånsk potatis och ruccola

8 bitar lövbiff á 70-80 g
1-2 msk dijonsenap
140 g bacon
1 gul lök
1 saltgurka
8 tandpetare
salt, svartpeppar och olja

600 g potatis
2 dl vispgrädde
1 dl buljong (vegetarisk, kyckling eller kalv)
1 msk dijonsenap
olja och salt

ruccola
1 tsk pressad citronjos
1 msk olivolja
flingsalt

Lägg ut lövbiffarna och stryk på senap. Strimla bacon, hacka löken och tärna gurkan. Stek baconet knaprigt på medelhög temperatur, lägg i lök och gurka och stek i ytterligare 1 minut. Fördela röran på lövbiffarna, rulla ihop dem och sätt i en tandpetare . Värm ugnen till 100°C. Värm en stekpanna till högsta temperatur, salta och peppra rulladerna och bryn dem i olja till fin färg och ugnsbaka dem 3-5 minuter.

Skala och tärna potatisen i 1 cm bitar. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och bryn potatisen ca 10 minuter i olja till fin färg. Häll på buljong, grädde och dijonsenap och koka till simmig konsistens, smaka av med salt.

Vänd ruccolan i citron, olivolja och flingsalt före servering. Servera ruccolan ovanpå rulladerna och den krämiga potatisen.

Mattias Larsson, Modern Gastronomi.