Not just for Sherry ”aficionados” but also drinkers of great wines and lovers of gastronomy. Så presenterar den Londonbaserade vinhandlaren Lea & Sandeman sitt nya übertrendiga tillskott i sherrysortimentet. Engelska bloggare och vinmagasin ransonerar inte med entusiasmen över denna nya snackis, den helt nya sherrystilen – som på samma gång är den äldsta av dem alla. Men mer om det längre ner. Artikeln publicerades första gången den 4 juni 2012.
I England har Sherry en, för oss svenskar ofta oväntat, stor följeskara. Det är ingen ny kärlek, förhållandet är unikt och har hållit i över 400 år. Det var under den Elisabetanska eran på sent 1500-tal som den engelske sjökaptenen Francis Drake tog med sig hem ett ovanligt delikat krigsbyte, enligt uppgifter 2900 fat Sherry. Visserligen en stöld från spanjorerna, men engelsmännen suktade givetvis efter mer, kanske gjorde spanjorerna därför historiens bästa påtvingade vininvestering hittills. Självaste Elizabeth I, den engelska regenten på sista halvan av 1500-talet blev rekommenderad Sherry som ”The ideal wine”. Hovet för – och folket följer – när så kultureliten i form av William Shakespeare prisar drycken i flera pjäser, ja då fanns det längre ingen hejd på Sherryns framfart.
Det är bakgrunden till det varma brittiska mottagandet av det som kallas Sherry ”En Rama”, jag tar mig friheten att kalla det råsherry på svenska. Det är egentligen inget mer än buteljerade fatprover. I alla fall i teorin, i praktiken så är det betydligt mer än så. Det är min förhoppning att en rama kommer att leda till att konsumenterna upptäcker att Sherry ska drickas precis likadant som ett vin, och inte ur små färgade tantglas till diverse kakor och fikabröd.
Buteljerade fatprover? Hur i hela friden kan det vara en revolution kanske ni undrar, med all rätt! Men ni som har provat Sherry på plats i bodegorna direkt från el venenciador, ner i din lilla copita, vet att skillnaden är distinkt. Att prova vinet såhär, en rama, är något helt annat än de filtrerade och stabiliserade buteljviner som man hittar på hyllan. Färgen är i exempelvis en rama-buteljerad fino, djupare, doften har en ytterligare dimension som får mig att tänka på vitt fatlagrat vin och smaken är fylligare och mer komplett. Det är framförallt kopplingen till vitt vin som ger mig förhoppningen att en rama ska mottagas som just - ett vitt vin.
Men än har det inte mottagits alls. Detaljhandelsmonopolet Systembolaget har ännu inte köpt in några flaskor. Men om det stämmer att vintrender kommer till England först för att sedan nå oss här i norden några år senare. Då kommer Sherry att få den, bland alla sommelierer, så efterlängtade nytändningen inom kort. Systembolaget köper ju in det som konsumenterna efterfrågar. Men den snabba hanteringen som krävs med en rama-buteljeringar blir en stor utmaning för Systembolaget, vars inköpsstruktur inte är den bäst lämpade för snabba puckar.
Kopplingen med det trendiga fenomenet ”naturligt vin” är oundvikligt. En rama har medvetet eller av ren slump lyckats med det som måltidsforskaren Richard Tellström brukar kalla för ”att fånga tidsandan”, den viktigaste ingrediensen i all kommersiell framgång. Men om nu en rama resulterar i bättre sherry, varför säljs inte all sherry - en rama?
Till och börja med så är inte alla fat lämpade. Under våren så får vissa fat ett tjockare lager flor, den speciella jästkulturen som skyddar vinet från syre. Det ger en exceptionell finess och delikatare aromer. Då sherry lagrad i byn Sanlúcar de Barrameda, såkallad manzanilla, normalt har ett tjockare flor så är just denna stil ofta väldigt lämpad att göra bra en rama av. Men framförallt finns där precis samma problematik som med naturvinerna, hållbarheten. En rama har en extremt snabb mognadskurva och bör idealt konsumeras före sin tredje månad i flaskan. Det gör att försäljningen från bodegorna måste ske vid buteljeringen under våren och samtliga flaskor förses med ett buteljeringsdatum.
Ni som är sugna på att prova en rama-buteljeringar kan vända er till importören Viña Española som har lagt upp en Fino en rama från producenten Toro Albalá i Systembolagets beställningssortiment. Vinet kommer ifrån regionen Montilla-Morilles och heter Electrico. Jag rekommenderar att höra av er till Viña Española och fråga efter buteljeringsdatum före ni lägger en beställning. En annan köpkanal är Bordeaux Index som har en Manzanilla en rama rån producenten Navazos. Maila [email protected] för aktuella fraktpriser till Sverige.
Faktaruta: En rama
En rama är sherry som den smakade förr i tiden, när man drog den direkt från fatet. Vinet har varken filtrerats eller kallstabiliserats men kan ibland ha klarats på tank med uppvispad äggvita, den mest skonsamma metoden. Sherryn blir på det här sättet fylligare och kraftfullare med mer komplexitet i både doft och smak, men också känsligare. Rekommendationerna för hållbarheten rör sig mellan 3-6 månader. Precis som vanligt så håller Fino och Manzanilla-varianterna högst ett par dagar öppnade i kylen. Vinstilen började sakta med säkert presenteras på den brittiska marknaden under våren 2010, då Gonzalez-Byass släppte sin första Tio Pepe en rama. Intresset var så stort att Gonzalez-Byass fördubblade produktionen år 2011 samt ytterligare vid lanseringen 2012. Trotts detta är en rama fortfarande är mycket sällsynt. Året på flaskan anger tappningsåret och inte årgången. Slutligen kan nämnas att en rama från flaska inte är lika exceptionella som riktiga fatprov, men det är så nära man kommer.
För mer information om Sherry besök Consejo Regulador, DO Jerez- Xérès-Sherry.
Bild: Cambridgewine.com
Skribent: Miguel Cruz Liljegren