Röttorps Bästa med tillgänglig Nobile

Favoritmarkera

Nya denna vecka är bl.a. en bra och tillgänglig Vino Nobile och frisk och härlig vit bourgogne för bara en hundring.

Poliziano är för Röttorps Bästa det förnämsta vinhuset i det gamla berömda Vino Nobile distriktet vid Montepulciano i Toscana. De gör en lite mildare variant som varken behöver eller mår riktigt bra av långlagring, som finns i det fasta sortimentet numera. Snygg och trevlig med lite elegans och snällt för att vara en Nobile. Bra längd och långt slut hittar Du hos denna delikata sangiovese, Poliziano Vino Nobile Vigne Nuove, 2008 för 149 kronor.

Brocards förre vinmakare Clothilde Davenne gör i sitt eget lilla vinhus en osedvanligt bra allmän Bourgogne som kommer från vingårdar på gränsen till Chablis i västra Bourgogne. Clothilde Davenne Bourgogne Blanc, 2010 är en härlig klassisk lite smörig rik vit bourgogne av osedvanlig klass för priset, 99 kronor, intagande och lättbegriplig.

Röttorps Bästa har denna vecka valt ut en osedvanligt storslaget sött vitt vin i en mycket liten butelj. Dr Loosen Riesling Beerenauslese, 2006 är en finessrik, stor, koncentrerad, frisk och elegant Mosel med rejäl sötma. Ett synnerligen elegant fruktefterrättsvin med stor koncentration som säljs i mycket små flaskor, 19 cl. En sådan kvartsflaska kan ändå räcka till fyra personer till efterrätten och då bli priset 99 kronor ganska överkomligt.

Tattinger Brut Millésimé, 2004 är en elegant och verkligt storslagen årgångschampagne med längd och redan stor utveckling. Delikat från detta friska trevliga år med mer espri än tyngd. Stor champagne för 467 kronor.

Ett av Chiles allra bästa röda viner är Clos Apalta, 2007 som säljs i Beställningssortimentet för 579 kronor. Den ovanliga druvblandningen är 61% Carmenere, 24% Cab S, 12% Merlot och 3% Petit Verdot. Vinet görs helt separat i både vingårdar och vineri på en särskild egendom, som ägs av Lapostolle. Stor mäktig rik och laddad med redan bra långt slut med förvånansvärt mjuka och behagliga tanniner. Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa.

I den betydligt billigare klassen av rödvin finns den utmärkta boxen Ramos Reserva, 2011, på 3l för 219 kronor. För prisläget ovanligt rikt och bra balanserat och nyanserat. Det är användbart till alla mat för rött vin. Fyndigt bra rödvin från Alentejo i Portugal och dess betydande vinmakare Joao Portugal Ramos.

En riktigt stor röd portugis anlände bland de tillfälliga oktobernyheterna. Quinta do Vallado Touriga Nacional, 2009, för 275 kronor är ett stort komplext Dourovin. Kan med fördel sparas ett decennium i källaren och är veckans lite dyrare lagringsvin på Röttorps Bästa. Vill man ha några till källaren så gäller det nog att skynda på innan det tar slut.

Lämna ett svar