Röttorps Bästa med billig toppchampagne

Favoritmarkera

Ny denna vecka är bl.a. finare australiensisk rhôneblend och generös Chablis med fetma och rikedom för den smakrika vitvinsrätten.

Det har blivit populärt att göra druvblandningar a la Rhône runt om i vinvärlden. Utöver Syrah blandar man in södra Rhônes viktigaste rödvinsdruvor, grenache och mouvèdre och ibland även gröna druvan viognier som finns i många distrikt tillgänglig för att ingå i röda viner. I Beställningssortimentet, BS, finns Rosemount Estate Grenache/Syrah/Mourvèdre, 2010 för 159 kronor. Rikt, mulligt och mustigt med viss finess och stor längd och genomklang är det synnerligen bra i prisläget för den som söker en stor rhôneblend till smakrika lite delikata rätten, t ex på vilt. Växer en hel del med lagring men går också bra att konsumera redan nu. Har en icke obetydlig elegans, som förr var mindre vanlig i viner från Australien.

Bland de tillfälliga nyheterna i oktober kom Poliziano’s ”vanliga” Vino Nobile di Montepulciano för 189 kronor. Det finns ännu kvar en del flaskor av detta stora eleganta och komplexa vin med stor struktur och framtid. Just nu tre olika Vino Nobile från Polizano på Systembolaget, den lite enklare varianten på unga stockar, den reguljära och prestigevarianten Asinone. Röttorps Bästa tycker alla är ytterst prisvärda och den reguljära ett rejält fynd.

Chablisviner kan vara allt från mycket friska och lätta med fräschör och syra som huvudkvalitet. De kan också mer dra mot en klassiska vit bourgogne med dominans för fetma och rikedom i smak och upplevelse. Domaine de la Boissonneuse, 2010, för 159 kronor ligger mest åt det rika hållet med fetma läckra burgundiska toner med viss mullighet. I den stilen är det ett ytterst prisvärt stort vin för konsumtion redan nu och några år framåt.

Veckans nya söta lättvin på Röttorps Bästa är den ständigt intressanta Moulin Touchais, 1998 för 199 kronor. Fungerar väl till efterrätter med cityrussyror genom sin egen mäktiga syra. Det är lite av den eviga ungdomens vin eftersom de åldras så långsamt. Det var en provning i förra veckan i Stockholm med 13 årgångar av Moulin Touchais från årgång 1998 till 1887!! Min favorit blev 1959 (en 53åring) som är underbar nu och ändå kan sparas många decennier till utan problem. 1887 var imponerade genom att ännu vara levande. Slutet hade dock börjat torka upp, imponerande men lite gammal 125 åring.

Det har skett några remarkabla prisförändringar på Champagne. Den mest omtumlande är att De Saint Gall Brut Blanc de Blancs Millésime, 2004 nu är prissänkt ända ner till 299 kronor, en hundring lägre pris än före 1 oktober. Lätt rökig intressant doft och smak hos detta betydande vin med stor lagringspotential och magnifikt stor eftersmak. Nu sannolikt den bästa champagnen under 300 kronor någonsin på bolaget, dessutom med betydande lagringspotential.

Årgång 2007 var rätt olika i olika delar av Italien. Uppe i Piemonte gjordes en hel del riktigt stor nebbiolo medan Toscanas sangiovese ibland hade svårt att nå riktigt höjd p.g.a. regnigt skördeväder. Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är Barolo Bricco delle Viole GD Vajra, 2007 för 399 kronor, en stor, mäktig, rik och modern men ändå klassisk nebbiolo i lyxkategorin med viss strävhet och redan stort långt slut till i sammanhanget helt ok pris.

Bland de röda premiumboxarna är Vila Santa Reserva, 2010 för 269 kronor per 3 liter, fortfarande den bästa. Stor rik komplext aningen mustigt stil som fungerar väl till all sorts rödvinsmat, nästan alla tillfällen och de flesta människor. Det optimala finare röda husvinet. Finns också på magnumflaska vilket gör det till ett fantastiskt lagringsvin som utvecklas stort med fem till tio år i källaren. Men spara inte boxen länge.

För den som vill lägga ned en riktigt bra bordeauxblend för att om ett halvt eller ett och ett halvt decennium få fram en stor generös bordeauxlikande vin av klass tycker Röttorps Bästa skall köpa De Toren Fusion V, 2009 för 249 kronor i BS. Mycket rikt och idag lite knutet men finstämt delikat vin med stor framtid. Namnet syftar på at man använder alla de fem bordeauxdruvorna, Cabernet S, Cabernet F, Merlot, Malbec och Petit Verdot i blandningen. Jag har själv lagt undan några flaskor för framtiden.

Lämna ett svar