Sommarens bästa halvtorra viner

Favoritmarkera

På sommaren är halvtorra tyska rieslingviner en härlig kombination med mat, bär, bara i sig själv eller som en aperitif. Här Hittar Du de 11 bästa just nu på Systembolaget i alla prislägen och stilar.

När ett vin naturligt får en sötma beror det på att en del av sockret i druvan aldrig jäser ut och blir alkohol i jäsningen. Alkoholhalten är ofta under 9% och det bidrar till det friska lätta finessiga intrycket. De bästa halvtorra vinerna i alla prisklasser kommer från Tyskland och är gjorda på rieslingdruvan. Mosel är de halvtorra vinernas Mecka, men även andra tyska distrikt gör bra halvtorra. Kvalitet för halvtorrt handlar om smakinnehåll och balans mellan sötma och syra.

På etiketten till halvtorra viner står det antingen Kabinett eller Spätlese. Det är vanligt med 25-40 gr restsocker per liter i en Kabinett och dubbelt så mycket för Spätlese. Men viktigare än sockerhalten är balansen med syran. Det är där det framgår om det är ett intressant och ädelt halvtorrt eller bara lätt sockervatten med en fadd och söt slutton. Halvtorrt måste väljas med stor urskiljning. Här finns allt mellan några av vinvärldens värsta och några helt ljuvliga viner, med stor fräschör och magnifikt innehåll, som det verkligen lönar sig att bekanta sig med.

Halvtorrt vin till mat

En hel del mat passar bra med friska fina halvtorra viner. En fin balans, fräschör och lätt krämig sötma passar bra till feta fiskar, krabba eller till rökta räkor och rätter på rökt lax. Även spännande till en hel del asiatiska smaker. Jag föredrar då halvtorrt med måttlig sötma och bra syra. Kabinett brukar det stå på etiketten. Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2012 för 99 kronor är ett av de bästa just nu i rimligt prisläge och kommer från Rheingau. En utmärkt Mosel i samma prisläge är Loosen Riesling Kabinett Old Vines, 2011. Ännu lite bättre blir det med Willi Schaefer’s Mosel Gracher Domprobst Kab, 2011 för 169 kronor, delikat med espri och finessigt långt slut.

Halvtorrt vin utan mat

Halvtorra viner är också bra som sällskapsvin med måttlig alkoholhalt eller som aperitif. Du behöver inte alls vara rädd för att sötman stör vinerna till måltiden om du valt ett halvtorrt vin med rejäl syra före maten. Istället för div nötter och annat fett tilltugg är det rätt chickt att bjuda på bigarråer, en skål med hallon eller mangobitar som tilltugg till den halvtorra sommaraperitifen.

Skall det vara billigt och bra börjar det med boxen  FM Riesling, 2011 för 229 kr per tre liter. Det är den i särklass bästa halvtorra boxen och kommer från vindistriktet, Phalz.  Vill man kosta på sig lite mer är Dr L Riesling , 2011 för 79 kronor en välbalanserad läcker lätt Mosel.  Riktigt finessrikt blir det med beställningssortimentets Erdner Treppchen R Kabinett, 2010 för 139 kronor. I mitt tycke Systembolagets mest prisvärda halvtorra vin. Stor läcker finstämd rödskiffermosel med fantastisk ljuvlighet och balans och fina syror.

Halvtorrt vin med bär och frukt

Till sommarens alla bär, fruktefterrätter och mellanmål passar ett halvtorrt till halvsött friskt vin med lite högre sötma. Ett billigt bra alternativ är Moselland Riesling Spätlese, 2011 för 64 kronor. En lite större Mosel är Dr L Bernk. Kurfürstlay Riesling  Spätlese, 2010 för 99 kronor. För 119 kronor finns Kloster Eberbachs Riesling Spätlese, 2011 med uppåt 80 gram restsocker i fin balans.

Halvtorrt vin efter maten

På verandan eller strandterassen/bryggan när skymningen faller utan att det blir riktigt mörkt i den svenska sommarnatten dricker man knappast grogg längre. Då efter maten passar istället en frisk och söt tysk riesling som i skymningslandet mellan friskt och sött sprider ett särskilt ljus över tillvaron. Det här är viner som vinner mycket på lagring och därför är det lite extra intressant just nu med elvaåringen  Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 för det fantastiskt trevliga priset 129 kronor. Mogen bra Rheingauriesling med ännu bra syra och framtid.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, 2010 från Doktor Loosen är en moselklassiker som vi i Sverige har kunna ta del av i många år. Växer också mycket med lagring. Delikat vin när man vill ha halvtorrt i alla sammanhang. Dr Loosen är en av de allra bästa producenterna i Mosel med betydande viner i alla prisklasser. För de bättre vinerna låter han de olika vingårdarnas egna karaktärerer helt styra framställningen. Just nu har han i mitt protokoll fem av de elva bästa halvtorra vinerna på Systemet, en svårslagen dominans.

 

De bästa halvtorra   vita vinerna
Varunr År Namn Distrikt Pris Bäst Omd. Betyg Mat
Halvtorrt med mat
5810 2012 Kloster Eberbach R Kabinett Rheingau 99 14-17 16,0 4,4 0-2
5369 2011 Loosen R   Kabinett Old Vines Mosel 99 13-16 15,5 4,0 0-2
90347 2011 Schaefer Graacher Domp R Kab Mosel 169 13-17 17,0 4,0 0-1
Halvtorrt utan mat
5844 2011 Pfalz 229 13 13,5 4,2 0-2
7218 2011 Dr L Riesling Mosel 79 13 15,0 4,2 0-1
74103 2010 Erdner Treppchen R Kab, Dr L Mosel 139 13-20 17,5 4,6 0-2
Bär och Frukt
6657 2011 Moselland Riesling Spätlese Mosel 64 13-14 14,0 4,4 0-2
7203 2010 Dr L Bernk. Kurfürstlay R Sp Mosel 99 13-15 16,0 4,2 0-1
6257 2011 Kloster Eberbach R Spätlese Rheingau 119 13-16 16,5 4,2 1-3
Efter maten
5830 2002 Rüdesheimer Rottland R Sp. Rheingau 129 13-16 17,0 4,5 0-2
95117 2010 Wehlener Sonnenuhr R Sp Mosel 199 14-24 18,0 4,2 0-2

Lämna ett svar

 1. Pelle
  15 oktober 2014

  Hej!

  Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810):
  Årgång 2013
  Alkoholhalt 7,5 %
  Sockerhalt 59 gram/liter

  Av tidigare artiklar har jag förstått att så låg sockerhalt som möjligt är önskvärt, då sockret döljer obalans, dålig smak et cetera. Vad är det jag har missat med denna Riesling som har en sockerhalt på 59 gram/liter?

  Med vänliga hälsningar,
  Pelle

  • Anders Röttorp
   15 oktober 2014

   Hej Pelle!
   För röda viner (torra till skillnad tex mot portvin) är det aldrig någon fördel i min smak med nämnvärt restsocker. Helst under 3 gr. För de allra flesta torra vita stilla viner gäller detsamma. Undantag finns för viner med hög syra t ex vissa viner på riesling och chenin blanc. De känns ändå inte alls söta även om det kan ha 7-8 gram socker. Vad som krävs är en bra balans mellan syra och sötma som gör att det känns torrt i gommen. För mousserande viner t ex champagne gäller att de med sin speciellt höga syra normalt har ca 7-8 gram socker. Det kalls brut och många tycker det är lagom torrt. Har de lägre sockerhalt kallas de extra brut eller brut natur, mm då är de vanligen enstaka gram. Här görs numera en del champagner med lite väl hög dozage som ger ca 12+ gram socker. En annan del i problemet med ökat socker i formellt torra viner.
   För halvtorra stilla viner gäller att de skall ha sötma, det är det som är själva finessen med den vintypen. Alla bra halvtorra viner är rieslingviner med hög syra och vanligen mellan ca 20 och 70 gram socker. Vinet skall fortfarande vara friskt och spänstigt. Syran måste kunna bära sockret i balans. Sen finns det söta och intensivt söta vita viner med flera hundra gram socker per liter. Det röda portvinet har ofta kring 100 gram socker. För dessa viner och deras användningsområde är sockret inget problem utan en förutsättning. Men när socker används för att dölja och mesa till halvdåliga förment ”torra” viner blir det ett stort problem.
   Anders

  • Elke Jung
   15 oktober 2014

   Hej igen Pelle,
   Förstår din fråga då det vi skrivit här på sidan kan tyckas vara motstridiga uppgifter.
   För denna producent gäller alltid en hög nivå av naturlig sötma i vinerna. Det är inte tillsatt artificiell sötma eller söt druvmust, s k süssreserve. Den tyska vinklassificeringen utgår från druvors oechslegrad vid skörd(mustens densitet=vikt). Många producenter kan som, i detta fall, de-klassificera ett vin för att man inte tycker att ett vins kvalitet når den standard huset vill ha. För att bibehålla sötman kyls vinet ned till 0 grader C när vinmakaren anser att fruktsyran är optimal. Sedan sterilfiltreras vinet för att få bort ev jästpartiklar eller annat som senare kan ge oönskade bi-smaker till vinet (jämf motsatsen i ölet Lambic Gueze).
   Systembolaget använder inte beskrivningen ”halvtorr” längre. Druvig och blommig är en karakteristik man ser oftare. Kollar du på smakklockarna är sötman väl synlig.
   Gillar själv detta vin som jag tycker har en strålande balans av en naturlig hög sötma i kombination med en lika naturlig, hög fruktsyra. Och det är nyckeln till de välgjorda vinerna, en balanserad smak i stället för en smak som är påklistrad, kladdig och som värst, artificiell.
   Hoppas svar på din fråga, återkom annars. Ciao/Elke