Rucola på många sätt – med vintips

Favoritmarkera

Denna kryddiga salladen ruccola växer vilt i Italien, liknande ett frodigt ogräs. Ruccolan finns faktiskt vilt även i Sverige och är helt enkelt två senapssorter, sandsenap (diplotaxis tenuifolia) och mursenap
 (diplotaxis muralis). Den odlade varianten heter senapskål (ruca sativa med stavning som i Italien, rucola). Ruccola är de mest användbara blad man kan tänka sig. Prova våra lite matiga sallader som passar fint på en byffé.

Ruccola med rostade pinjenötter

Blanda rucola och klyftor av söta körsbärstomater, ringla över lite fin olio extra vergine di oliva, hyvla över lite parmesanost och strö över lite lätt rostade pinjenötter.
Beräkna 4 körsbärstomater, en rejäl näve rucolasallad och 1 msk pinjenötter per person.

Pinjenötter och andra nötter blir ännu godare i salladen om du rostar dem lätt i en
torr stekpanna över ganska svag värme.

Rucola med bresaola och körsbärstomater

Lägg tunna skivor av bresaola på en bädd av rucola och klyftor av körsbärstomater, pressa lite citron över bresaolan och ringla olio extra vergine di oliva över alltihop. Avsluta med hyvlade spån av parmesanost.
Beräkna 3 skivor bresaola, 4 körsbärstomater och en rejäl näve rukolasallad per person.

Bresaola görs av nötlår som kryddas med salt och peppar och sedan
lufttorkas. Kan ersättas med tunt, skivad rökt kalkon.

 

Ett riktigt somrigt alternativ till den som inte vill stå vid grillen.

Bresaula med pinjenötter och parmesanost

Lägg upp fem – sex tunna skivor av bresaula på varje tallrik. Pressa över en aning citronsaft och ringla över rikligt med fin olivolja extra vergine. Rosta snabbt en handfull pinjenötter och flisa parmesanost (enklast med en osthyvel). Strö ostflisorna och pinjenötterna över bresaulskivorna. Toppa med några ruccolablad och små körsbärstomater. Ringla till sist över en aning olivolja.

 

Förslag dryck

Duca d’Aragona 2003 (73314), Italien, 129 kr. BS=beställningssortimentet.
Valle Reale Cerasuolo Rosé 2012 (2242), Italien, 79 kr
M de Minuty Rosé 2012 (2590), Frankrike, 79 kr
Laurent Miquel Cabernet Sauvignon Syrah 2011 (71549), Frankrike, 77 kr. BS=beställningssortimentet.
Laurent Miquel Syrah Grenache 2011 (75789), Frankrike, 77 kr. BS=beställningssortimentet.

Kommentera

  1. Elsie J Bratt
    23 juni 2014

    Tack för tipset Elke! Älskar rucola och pinjenötter. Detta ska jag bjuda på fredag. Uppskattar dina vinförslag till mat!

    • Elke Jung
      23 juni 2014

      Hej och tack Elsie! Mycket trevligt att du hänger med oss.