Sbrisolina, mördegskaka från Veneto

Favoritmarkera

Sbrisolina från Veneto är en lättgjord mördegskaka från Veneto. Till kakan serverar den som vill färska bär eller vaniljglass.

 

Recept Sbrisolina

125 g vetemjöl
125 g oskalad mandel
50 g strösocker
100 g smör
1 äggula
ev 1 tsk bakpulver (ingår inte i originalreceptet, men det ger lite sprödare kakor)

 

Gör såhär:

Smält smöret nätt och jämnt.

Hacka mandeln grovt.

Blanda allt utom mandeln snabbt i en matberedare. Rör ner mandeln slarvigt. Spara lite mandel att garnera med.

Ställ i kylen i c:a 20 min.

Klä en bakplåt med bakpapper.

Platta ut degen på plåten med händerna – ganska tunt men ojämnt. Strö över resten av mandel och tryck ner dem en aning.

Grädda c:a 20 min. i 180° varm ugn.

Låt kakan svalna.

Vin som passar till:

Bryt sönder kakan i ojämna bitar och servera till ett glas Tordiruta från Moncaro (74408) eller Aleatico från Candido (8571). Båda vinerna finns i beställningssortimentet. Den som vill kan även välja en passito från Pantelleria eller Vin Santo från Castello di Brolio.

Kommentera