Laddar annons
23 Aug, 2013

Sbrisolina, mördegskaka från Veneto

Sbrisolina från Veneto är en lättgjord mördegskaka från Veneto. Till kakan serverar den som vill färska bär eller vaniljglass.

Recept Sbrisolina

125 g vetemjöl
125 g oskalad mandel
50 g strösocker
100 g smör
1 äggula
ev 1 tsk bakpulver (ingår inte i originalreceptet, men det ger lite sprödare kakor)

Gör såhär:

Smält smöret nätt och jämnt.

Hacka mandeln grovt.

Blanda allt utom mandeln snabbt i en matberedare. Rör ner mandeln slarvigt. Spara lite mandel att garnera med.

Ställ i kylen i c:a 20 min.

Klä en bakplåt med bakpapper.

Platta ut degen på plåten med händerna - ganska tunt men ojämnt. Strö över resten av mandel och tryck ner dem en aning.

Grädda c:a 20 min. i 180° varm ugn.

Låt kakan svalna.

Vin som passar till:

Bryt sönder kakan i ojämna bitar och servera till ett glas Tordiruta från Moncaro (74408) eller Aleatico från Candido (8571). Båda vinerna finns i beställningssortimentet. Den som vill kan även välja en passito från Pantelleria eller Vin Santo från Castello di Brolio.