Röttorps Bästa med billig och bra Fitou

Favoritmarkera

Distriktet Fitou i södra Frankrike är egentligen två distrikt. Ett nära havet och det andra i mitt tycke mer intressanta en bit in i ett ganska tufft och ödsligt landskap. I det senare finns ett riktigt bra kooperativ som heter Mount Tauch. De gör ytterst prisvärda viner i många olika prislägen och stilar. Deras Réserve de la Condamine, 2012 för 71 kronor tillhör de allra bästa och mest allsidiga vinerna i sin prisklass. Görs på traktens traditionella druvor, grenache, carignan och syrah.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en bra Fitou, delikat finbarbera, spänstig basrioja, polerad Rheingauriesling, fin och billig årgångschampagne Grand Cru och en fyndig källarcabernet.

Delikat finbarbera med mognad

Barbera är en traditionellt en druva främst för fruktiga unga och okomplicerade viner i Piemonte. En av de första som genom hårt arbete utvalda vingårdar och skapade mer storslagna viner på druvan var Alfiero Boffa. Det är subtila viner främst för finsmakare. Just nu finns i BS en fyraårig Muntrive’ Barbera d’Asti, 2009 för 201 kronor. Komplex, snygg, storslagen och finessig barbera med fin lång eftersmak.  

Härlig spänstig basrioja

Conde de Valdemar Crianza, 2009 för 71 kronor är en just, fruktig och spänstig bra basrioja med justa långa drag. Den mer mognadskomplexitet än vanligt i prisläget. Drar åt det finstilta hållet.  

Polerad Rheingauriesling

Det är en hård konkurrens idag bland torra rieslingviner kring hundralappen. Georg Breuer Riesling Sauvage, 2012 för 111 kronor är en av de bästa. Har i denna årgång gjorts ut lite mindre hård i syran vilket de flesta nog gillar utan att mineraliteten gått förlorad. Intressant och samtidigt lite mer lättillgängligt nu.

Launois, ett utmärkt champagnehus

Launois gör många bra champagner inte minst deras rena chardonnayer. Deras årgångsösa huschampagne BdB är riktigt bra. Årgångschampagnen Launois Grand Cru BdB, 2006 för 301 kronor är en riktigt lovande lätt gräddig och härlig rik chardonnaychampagne nu och växer lite ytterligare med lagring. Utmärkt pris för kvaliteten.

Ny vingårdstoscan

För några veckor sedan skrev jag om Colledilà Barone Ricasoli, 2010 för 321 kronor, att de var andra årgången av detta nya vingårdsvin på sangiovese från centrala Toscana. Mycket tät och läcker med finessrika toner och betydande stor längd och djup i vardande. Ett magnifikt nytt vin för källaren på Röttorps Bästa. Dagens härliga frukt i vinet gör det riktigt njutbart även idag till en finare middag. Det är också veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa.

Fyndig källarcabernet

Det i mitt tycke bästa vinet för källaren kring 150 kronor är den redan något utvecklade Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, 2008 för 151 kronor i BS. Det 53:e årgången av detta vin, som visat sig kunna utvecklas enormt med lagring och lever mycket länge. Stort, rikt och tätt med stor generositet och struktur. Ett av de allra mest fyndiga stora Cabernetvinerna från den röda jorden i Coonawarra i Australien. Ingen har någonsin haft för många exemplar av detta vin i sin källare.

Lämna ett svar