Årstiden kräver smakrik mat. Godast just nu är köttfondue. Bjud in familj och vänner, njut av maten och umgås runt bordet. Satsa på bra nötkött för bästa smakupplevelse.
Vin till köttfondue är rött, kryddigt och smakrikt. Tankarna går direkt till franska Rhônedalens syrahviner, som rena syrah eller i blandning med andra sorter som ofta är fallet när ursprunget är södra rhonedalen. Det finns även utmanare i stilgenren som är av samma druvsort (syrah eller shiraz) men från andra ursprung. Chile, Australien och Sydafrika är länder där druvan gör sig bra, för att nämna några.
Snabbval
Vintips, röda bättre viner på Topp 10 listan - rött vin till oxfilé
Recept fondue
Olika såser med smak av senap, vitlök, örter eller worcestershiresås.
Pommes frites
Små ättiksgurkor
Grönsallad
BrödFondue-kött
500 gram oxfilé, 600 g, eller lövbiff
1 st gul lök(ar)
0,5 flaska rött vin
7 dl vatten
0,5 dl kalvfond, konc
2 tsk soja
0,5 dl Sherry, torr (ev)GÖR SÅ HÄR
1. Skär köttet i centimetertjocka strimlor eller i munsbitar.
2. Hacka löken och lägg den i en kastrull. Häll i vin, vatten, kalvfond och soja och koka upp. Sjud några minuter. Smaksätt gärna buljongen med en skvätt torr sherry.
3. Duka fram kött och til-behör.
4. Sila över buljongen i en fonduegryta och ställ den över en spritlåga på bordet. Spetsa köttet på långskaftade fonduegafflar och koka det i buljongen.
Förslag på fler tillbehör:
Cornichons
Syltlök
Röd lök
Savoykål
ChampinjonerSåser:
Salsa, barbecue, tartarsås, majonnäs - smaksättTÄNK PÅ
För brännaren: Lampolja brinner inte riktigt bra, bättre val är T-röd.Neutral olja i grytan fungerar också mycket bra i stället för egen buljong. Smaksätt gärna den färska oljan med örter som rosmarin och krossade vitlökslyftor.
Vinförslag
1. Chateau Vignelaure 2012 (2065)
Coteaux d’Aix-en-Provence Frankrike, 259 kr
Säljs i: 45 av 447 butiker.
Druvor: 70% cabernet sauvignon, 30% syrah
Fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär, inslag av röda bär, viol, läder, fikon, örter, ceder och kryddor med en touch av mynta. Nyanserad. Lite utvecklad men fortfarande knuten och ung. Sparavin för framtida mervärde, nu till smakrik mat – som köttfondue.
Betyg: 4