faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Longdrinks i Cadierbaren

Favoritmarkera

”Once upon a time you dressed so fine You threw the bums a dime in your prime, didn’t you?” När pianisten, inramad av snittblommor, exklusiva vaser och kristallkronor, ställer frågan till en ensemble av affärsmän och turister draperade i twill, skapas en ny innebörd åt Bob Dylans rörande skildring av drogberoende.

Like A Rolling Stone klingar ut i det femstjärniga Grand Hotels klassiska vattenhål – Cadierbaren. Det är tidig lördagskväll och luften är fylld av den typ av sorl som manas framåt av ett genuint ointresse för melodifestivalen.

Vi har turen att hitta en ledig soffa. Den är blekt violett, dekorerad med ett flertal kuddar och saknar helt fjädring. Det för med sig att du riskerar att hamna sittandes på golvet om du för ett ögonblick slappnar av. Soffbordet, på vilket ett fat blandade snacks dukats upp, är så högblankt att takstuckaturen speglas i det.

”Vi ses inte som trendiga och coola, snarare som en internationell och klassisk bar, med ett brett utbud”, säger Anders Vasseur, restaurangchef.

Cadierbarens repertoar lockar besökare under hela dagen. Vid frukost och lunch är det mycket affärsgäster, sedan vid afternoon tea anländer Stockholmarna och turisterna. Nu, när det börjat skymma, verkar samtliga ha radat upp sig längs den evighetslånga bardisken.

Prålig elegans

Buketter av rosor blommar upp ur sidobord, varsamt ljussatta med kandelabrar och gigantiska lampor. Till höger om den svarta flygeln skärmas glasverandan av med ett antal kolonner i trä och guld. Och stuckaturen i taket berättar en historia om en soldat och någon typ av grönsak.

Utanför de väldiga fönstren vilar Norrström blank som hamrat stål. Ytan speglar avundsjukan i Kungliga slottet, vars uttryck Tessin d.y. tycks ha baserat på blöt wellpapp.

Klassiska drinkar och alert service

Då det går tre ur personalen på varje gäst, är servicen lika minutiös som rapp. Jag hinner knappt klättra upp från golvet innan en servitör tagit min beställning. Valet faller på en longdrink: Raffles Singapore Sling. En klassisk cocktail skapad av bartendern Ngiam Tong Boon. Det är en skär historia baserad på gin och delikat körsbärslikör samt dekorerad med en hatt av ananas. Den är mer än en drink, den är ett lackmustest av min manlighet.

”Trenderna som kommer, med olika is och garnityr, det tar vi till oss. Men vi formar det så att det passar oss. En sak vi undersöker nu är att lagra egen rom, vi har egen sockerlag gjord av champagne”.

Anders och hans medarbetare inspireras av den internationella marknaden, särskilt London och New York.

”Vi är inte dem som sticker ut hakan, men vi är med och tävlar både här och utomlands, bland annat i Svenska Mästerskapen, Svenska Bartender Gillet och Disaronno Mixing Star”.

Baren vilar på en av norra Europas största vinkällare

Under bardisken i massiv marmor, nere i Grand Hotels katakomber, breder en av norra Europas största vinkällare ut sig. Som gäst erbjuds man ett femtontal utvalda flaskor ur källaren, vin som är bäst att dricka just nu. Utöver det finns gott om alternativ, på både glas och flaska.

”På verandan serveras ofta mer klassiska viner och i baren är det trendigare val, viner som är i ropet. På spritsidan finns whiskeyn Macallan Fine & Rare Collection, en årgångswhiskey vi har fyra årgångar av. De efterfrågas ofta och är roliga att arbeta med – endast ett fåtal flaskor släpps på marknaden”.

Checka in på Grand Hotel

Snittet på ordningsvaktens himmelsblå uniform är flawless, likt något ur Pradas vårkollektion. Han står stramt uppställd helt nära Grand Hotels lobby, i vilken gäster som Britney Spears checkar in under namn som Alotta Warmheart och Elton John signerar med antingen Sir Humphrey Handbag eller Bobo Latrine.

När jag går önskar vakten mig en fortsatt trevlig kväll och rättar till en av accessoarerna: ett par blankpolerade handklovar.

Cadierbaren

Profil: Grand Hotels klassiska bar.
Klientel: Affärsmän, turister och Stockholmare i finskor.
Vinlista: En av norra Europas största vinkällare = innehållsrik lista.
Typsituation: Förbudet mot kortbyxor, vilket inte är något större problem i mitten av februari.
Betyg: 5 av 5.

Lämna ett svar