Laddar annons
26 Feb, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ”förjagad livsleda”

Nya vintips denna vecka är bästa chiantin, billig chenin blanc med klass, fräsch halvtorr riesling, filtrerad LBV Port, ädel mousserande rosé, billig chilensk röd och vit box och ”Förjagad livsleda” för källaren.

Bästa Chiantin?

Toscanas kanske allra mest kända vin är Chianti. Under det namnet finns viner av hela skalan från enkelt trams till stora märkvärdiga viner. Chianti Classico betyder att vinet kommer från det centrala bästa området inom Chianti. Det är ändå ingen garanti för ett stort vin. Fonterutoli Chianti Classico, 2011 för 151 kronor är ett av de allra bästa Chiantivinerna idag med sin täta ungdomligt spänstiga och rika nyanserade innehåll.  Bra nu och växer med lagring.

Billig Chenin Blanc med klass

Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc, 2013 för 71 kronor.  Mycket bra vin gjort på utvalda druvor från gamla buskvinstockar av Sydafrikas mest odlade druva, Steen (Chenin Blanc). Friskt och innehållsrikt med fin syra och komplexitet, som de gamla stockarna dragit upp ur jorden. En ovanligt bra årgång till ett mycket rimligt pris.

Fräsch halvtorr riesling

Dr L Riesling, 2012 för 81 kronor är ett utmärkt val när man vill ha en just och ändå rätt måttligt dyr halvtorr Riesling. Denna bra årgången har lägre sötma och högre fräschör än vanligt vilket jag tycker är särskilt bra om man använder det som ett finare sällskapsvin utan mat.

Filtrerad LBV

Fördelen med en filtrerad Late Bottled Vintage Port är att den inte behöver dekanteras utan bara är att hälla upp i glasen. Nackdelen är att den inte utvecklas på flaska vid lagring. Graham's LBV, 2008 för 167 kronorär en utmärkt sådan filtrerad LBV med läcker bra sötma och balans hela vägen. Fint sällskap till alla ostar och fungerar också bra som ett filosofikt vin utan tillbehör.

Ädel bubbelrosé

Det finns mousserande rosé i många prisklasser. En av de allra bästa icke champagnerna är Pongrácz Rosé, för 141 kronor. Friskt trevligt och lite ädelt i champagnestuk till halva priset mot äkta vara, i BS..

Billig chilensk röd box

Bland enkla, fruktiga och hyggligt balanserade röda boxar med genomklang och en lätt generositet gillar jag Casas Patronales Carmenère/CS/Syrah, 2013, 185 kronor för 3l. Lättbegriplig och ovanligt bra druvblandning för detta prisläge.

Billig chilensk vit box

White Roses Chardonnay Viognier, 2013 för 185 kronor per 3l är en lätt blommig box med friska lite läckra drag för denna måttliga prisklass, t.o.m. lite eftersmak.

”Förjagad livsleda” för källaren

Château Chasse-Spleen har nu i fyra decennier till ganska rimliga priser gjort klassiska bra röda bordeauxer. Namnet betyder ”förjagad livsleda” och när det fått sina år i källaren och mognat ut så ökar avsevärt effektiviteten i förjagandet. Nu finns 2011:an för 281 kronor. Ännu rätt sluten och lovande i stram stil med bra framtid. Måttligt kraftfullt, men blir nog finessigt delikat en bit in på 2020talet. Minns med stor glädje 1975:orna ren och många andra årgångar därefter, som utvecklats till riktigt snygga mogna bordeauxer efter 10-20 år.