Vår! Topp 10 – vita viner

Favoritmarkera

Det är vår! Med ljus och solglimtar kommer idén om förnyelse i vingarderob alternativt vinkyl. Mustiga och kryddiga rödviner i all ära men med årstiden kommer en önskan om vinförnyelse. Det är dags att ställa undan amarone och ripasso och släppa in pigga, friska och glada viner av riesling, grüner veltliner, chenin blanc, rousanne, grenache blanc, pinot blanc och pinot gris med flera.

Topp 5 – trevliga, vita vårviner

Domäne Wachau Riesling Selection 2013 (4318), Wachau Österrike, 79 kr
Torr, medelfyllig. Smak av gul och grön frukt, grapefrukt och örter. God längd.

Mâcon-Villages Chardonnay 2012 (2295), Blason de Bourgogne, Mâconnais Frankrike, 86 kr
Torr, medelfyllig och fruktig smak med inslag av gula äpplen, persika, örter, smör och citrus. Fin syra ger god match till fiskrätt med syrlig vitvinsås, exempelvis.

Pinot Gris Réserve 2012c(2119), Cave de Turckheim Alsace, 89 kr
Torr, medelfyllig, fruktig smak av päron och kryddor. Persika, mandarin och en touch honung ger smaken en fruktsöt ton.

Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier 2013 (2866), Ogier, Rhône Frankrike, 89 kr
Torr, medelfyllig. Mogen, generös frukt av päron och gula äpplen. Tydligt örtkryddig med mineralton. Fin längd. Toppen till mat, prova med ljust kött.

Pinot Bianco Weissburgunder 2012 (4607), Nals Magreid, Trentino Alto Adige Italien, 90 kr
Torr, medelfyllig. Mogen grön frukt, äpplen och päron, inslag av örter, nyanserad. Balanserad eftersmak. Trevlig!

Topp 5 – festliga, vita vårviner

Sancerre Les Pierris 2012 (2259), Roger Champault et Fils, Loire Frankrike, 125 kr
Torr, medelfyllig, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av krusbär, svartvinbärsblad, mineral och citron. Frisk och pigg, en nervkittlare. Skaldjur naturell, dränk med citron.

Chablis 2011 (5564), Domaine Thierry Mothe, Chablis Frankrike, 129 kr
Torr, medelfyllig. Fruktig, stram, fokuserad, lime och citrus, äpplen och päron. Mineral. Lång och komplex.
Servera till serranoskinka, salsa verde och en sommarsallad.

Anima Chenin Blanc 2012 (2049), Avondale, Paarl Sydafrika, 149 kr
Torrt, medel/fyllig och smakrikt. Tydligt fruktigt vin med inslag av fat, persika, örter, äpplen, nötter och vanilj.
Okej, detta är inte det friskas och piggaste vinet på listan men ett vinval av ett annat snitt måste till som alternativ. Fatsmaken är markerad varför tid och till vad bör matchas väl. Fiskrätt, gärna lax, som panerats, grillats eller med tillbehör som nötter, smör, saffran, peppar (Ej för het) kan passa bra. En mogen Gruyere är inte heller fel.
Den som bor i Lerum kan också beställa Raats Original Chenin Blanc 2012 (90511) som finns kvar i butik.

Penfolds Bin 51 Riesling 2013 (95617), Eden Valley Australien, 195 kr
Stor doft och smak av gröna äpplen, mogen citrus och mineral. Lufta gärna då vinet öppnar upp, blir mer generöst och än mer smakrikt. Tänk  bara på temperaturen, servera sval men inte kall.

Langenberg 2011 (75330), Marcel Deiss, Alsace, 269 kr
1er Crus läget med det lilla extra. Terrasserade odlingar på mager jord av vittrad granit, sand på sina ställen,som omgärdas av gamla stenmurar gör smaken på vinet. Marcel Deiss som är i Stockholm menar också att klonen har stor betydelse men annars är herr Deiss övertygad om att olika druvsorter ska kultiveras på en och samma lott för att de då ges möjlighet att skapa en perfekt helhet. Möjligen är Langenberg det av Marcel Deiss viner vilket är det mest, uttalade torra. Läcker, stram och med tydlig mineralsmak gör matchen till mat till ett sant nöje som att personer med faiblesse för “mineralitet” gör tummen upp!

Kommentera