Laddar annons
23 Mar, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Torrontés - en argentinsk angelägenhet

Antalet druvsorter som används för vinframställning är, om än inte omöjligt att greppa, så åtminstone svåröverskådligt. I sitt verk Wine Grapes tar författarna Jancis Robinson, Julia Harding och José Vouillamoz upp 1 368 olika druvsorter som används i syfte att producera vin. Många av de som nämns är för de flesta av oss helt okända sorter.

Många druvsorter är så kallade korsningar där olika sorter inom Vitis Vinifera-familjen korsats. Vissa mer nyligen, andra för dryga seklet sedan. I jakten på att finna en druvas ursprung eller dess föräldrar, har vi ofta sökt en logisk förklaring. Ta den argentinska torrontés som exempel. Med vetskapen om att det finns en torrontés i spanska Galicien och att emigrationen från regionen till just Argentina var stor på 1800-talet, så är det lätt att dra en slutsats om druvans proveniens.

Druvgenetik

I och med möjligheten till att kartlägga en druvas genetiska fingeravtryck uppkom, en DNA-analys, så kunde man konstatera att de bägge torrontés-druvorna inte alls var identiska. Inte ens släkt. Istället upptäcktes det att en av föräldrarna var muscat d'alexandrie, något som förklarade druvans aromatik, men att den blåa criolla var den andra kom något mer oväntat. Den senare druvsorten som även återfinns under namnet mission i Kalifornien, kom ursprungligen från Spanien och har sedan utvecklat egna korsningar på den amerikanska kontinenten. Sannolikt har druvan hämtats från Kanarieöarna där den återfinns som listán negro.

Puh. Hängde du med där? Många namn, mycket förvirring. Vad som dock är säkert är att torrontés av idag är en mycket uppskattad druva i Argentina och den blommiga och aromatiska tonen vinner mark inte bara i hemlandet och USA, men även i Europa. Av tradition tycks många av oss ha svårt att ta till sig de mer aromatiska vita druvsorterna. Kanske det hänger samman med att de upplevs som besvärliga att matcha till mat och att de lätt tar över scenen.


Salta

Torrontés är då en strålande första återbekantskap med denna typ av viner. De bästa exemplaren är från regionerna Salta och Mendoza i norra Argentina och framförallt från rankor som växer på hög höjd. En av de främsta producenterna av torrontés, El Porvenir de Cafayate, hämtar druvorna till sin Laborum torrontés från mer än 50 år gamla rankor från 1 650 meters höjd i Cafayate-dalen. Resultatet blir ett ljuvligt, mer diskret aromatiskt vin med tydlig mineralitet. Ett referensvin. Ännu inte tillgängligt i Sverige men producenten är representerad. Om du är på resande fot kan du även hålla ögenen öppna efter deras strålande 2012 Laborum Torrontés de Otoño, ett sent skördat vin från 1 750 meters höjd där druvan jäst i nya ekfat. Sötman är återhållsam och vinet en perfekt matchning till patéer.

Tillgängligt för beställning och från samma region är dock 2011 Quara (6049) från producenten Bodegas Felix Lavaque för 89 kronor. Mer aromatisk men ändå på ett återhållet vis, gula frukter och sval mineralitet. Syran är en aningen dämpad, frukten är druvaromatisk med en lätt ton av kvitten. Att druvorna kommer från högre höjd märks i eftersmaken som drar åt det svalare hållet till. Perfekt att dricka nu och sommaren ut. varför inte till asiatisk-inspirerad kryddning (3).

En maffigare torrontés från Salta är 2012 Chakana (75019) för 71 kr. Mer blommig än föregånde, vita persikor och apelsinskal. Större koncentration, kryddiga toner, eldighet och torr ren smak. I en perfekt drickfas just nu och nästan som en gewurztraminer i sin stil. Prova den gärna till rökt fisk (3).

Mendoza

I det mer välkända Mendoza som återfinns söder om Salta men likväl i norra Argentina, hittar vi producenten Dominio del Plata. Deras 2013 Benmarco torrontés (74337) för 139 kronor har delvis stött på ek och stilen upplevs som mer seriös, med mer återhållen druvarom, mineralitet och markerad syra. Ett vin som lämpar sig väl till vit ugnsbakad fisk. Möt gärna druvans fina blommighet genom att rosta tunt skivade apelsinskal i ugnen några timmar på svag värme, skal som du sedan mortlar till ett pulver och strör över rätten (4).

Ett mer rättframt vin men med tydligt druvuttryck är Zuccardi's 2013 Vida Orgánica (6587) för 69 kronor. Enklare stil men ärligt, gott och välgjort. Blommigt, vit persika och en svag ingefärskryddighet. Slank smak, persikor, kvitten och mineralsval. Använd gärna på samma sätt som vinet ovan (3).

Alla länder har mer eller mindre någon druva som är unik för landet eller en viss region. Måhända vi mer förknippar Argentina med den blåa malbec men faktum är att den druva som nästan enbart återfinns här, är och förblir torrontés. Bredda din vinvärld och prova en!

PS. Ytterligare en producent att hålla ögonen öppna efter, är Terrazas de los Andes och deras Reserva torrontés. Precis som El Porvenir de Cafayate återfinns de på hög höjd i Cafayate-dalen.

Fotografier på druvan samt från Cafayete-dalen visas med vänlig tillåtelse av El Porvenir de Cafayate.

 

Författare: Niklas Jörgensen