Röttorps Bästa med två stora vita bourgogner

Favoritmarkera

Nya vintips denna vecka är en pinotage som brås på mamma, fräsch Chablis med storhet, överkomlig ljuvlig äkta Sauternes, toppårgångschampagne, mäktig Meursault, bra röd premiumbox, just torr rieslingbox och en stor 6årig röd aussicab för nu och långlagring.

Jacobsdal brås mest på mamma

Jacobsdal Pinotage, 2011 för 109 kronor är ett speciellt och för druvan ovanligt finstämt vin som görs på samma sätt nu som för 30-40 år sedan. Far och son Dumas använder en mild extraktion från skalen och jäser det sista som ett vitvin utan skal. Druvan är en korsning mellan Cinsault som pappa och Pinot Noir som mamma. Jacobsdal brås mest på mödernet. Vinet är härligt nu, men vinner med sin välstrukturerade milda finess även mycket på långlagring.

Delikat fräsch vit bourgogne

När Du vill ha en delikat fin vit bourgogne med fräschör och betydande komplexitet är den nya årgången Chablis Premier Cru Fourchaume, J M Brocard, 2011 för 199 kronor. Lång delikat lite ung chablis med finess och begynnande storhet i eftersmaken. Växer i flera år.

Överkomlig äkta sauternes

När det gäller söta vita viner till efterrätter, mögelostar eller ankleverrätter är det bästa vanligen en äkta Sauternes. Dessa är ju dessvärre rätt dyra, vilket bl.a. hänger samman med att det blir så liten mängd vin per stock när så stor del av vattnet i druvan avdunstat vid skörden. Man skördar russinliknande druvor. Ett riktigt bra någorlunda överkomligt alternativ är att köpa ett ”andra vin” från något av toppslotten. Just nu finns mycket snygga och innehållsrika Castelnau de Suduiraut, 2008 för 159 kronor per halvflaska. Äkta sauternes med klass och ljuvlighet.

Årgångschampagne 2008 med klass

De bättre åren i Champagnedistriktet gör man årgångschampagne, dvs hela vinet kommer från en enda årgång. De senaste decennierna har det blivit allt fler år som anses tillräckligt bra för det, nästan alla. Det har blivit lite inflation i bra årgångar. Då och då blir det en ”toppårgång” som står ut som exceptionellt bra. De senaste har varit 1996 och 2002. Nu börjar 2008:orna komma i handel och det ser ut att bli nästa toppår. Toppårgångarna kommer var sjätte år numera. I väntan på de allra största 2008:orna som inte släpps på ett bra tag finns nya årgången Launois Vintage BdB Brut, 2008 för mycket måttliga 299 kronor. Frisk, läcker, ungdomlig ljuvlig årgångschampagne med klass.

Smakrik kraftfull vit bourgogne

När du söker en både finstämd och rik mullig generös klassisk vit bourgogne av klass finns nu Meursault Olivier Leflaive, 2010 för 351 kronor, nytt vitt lyxvin denna vecka på Röttorps Bästa. Bra till fina rätter på tam fågel, smakrika fiskrätter och även ljust kött. Har varunummer, som i BS, men finns numera i ordinarie sortiment och kan därmed fås på ett par dagar i din butik.

Bra röd Premiumbox

En bra röd premiumbox är Casillero del Diablo Carm/CS, 2011 för 229 kronor per 3l. Välbyggd, rik med betydande eftersmak i kraftfull stil. Kommer från Chiles stora och bra vinhus Concha y Toro och passar särskilt bra till lite smakrika kötträtter, eller vid grillen.

Äntligen en hygglig torr rieslingbox

Från Australien har anlänt en ny årgång av Mad House Riesling, 2013 för 229 kronor per 3 liter. Äntligen en hygglig rieslingbox med kraft och något rustik mustighet för hela skalan av vitvinsrätter.

Stor aussicabernet för källaren

Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, 2008 för 159 kronor är i mitt tycke ett verkligt intressant generöst välstrukturerat rikt rött vin för konsumtion nu. Det kommer också att utvecklas magnifikt med fortsatt lagring mycket länge och få en magnifik ålderdom. Ett av de allra mest prisvärda större rödvinerna just nu på Systemet.

Lämna ett svar