Laddar annons
11 Aug, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Shepherd Neame - först och äldst

Shepherd Neames bryggeri ligger i Faversham, sju mil sydost om London. Tillverkningen startade redan 1698 då man fann en artesisk källa, det vill säga en källa med eget tryck som gör att vattnet inte behöver pumpas upp. Vattnet ansågs vara särskilt lämpligt för ölproduktion.

Benediktinermunkar i Faversham hade då sedan länge bryggt eget öl, de kände till att kombinationen av stadens vatten och den lokalt odlade kornen var speciellt bra.

Först och äldst
Den första ur släkten Shepherd kom in i företaget 1741 och kort därefter började man även investera i utskänkningsställen, alltså pubar. Percy Beale Neame blev delägare 1864 och namnet ändrades då till Shepherd Neame & Co.

Idag äger Shepherd Neame cirka 350 pubar i sydöstra England. Flera av dem återfinns just i Faversham. Bryggeriet är inhyst i samma lokaler än idag, och källan bidrar fortfarande med sitt vatten. Den nuvarande vd:n Jonathan Neame är den femte generationen Neame att leda företaget.

Ölen har producerats enligt samma grundprinciper i cirka 600 år. Det var då man kom på att kombinationen av ”bränt” korn, humle, jäst och vatten kunde jäsas till öl. Vissa detaljer har förstås utvecklats. Exempelvis kommer kornet färdigmältat, istället för att mältas på plats i bryggeriet över öppen eld och humle köps in i säckar, i form av pellets. Praktiskt, eftersom humlen annars har en tendens att mögla.

Välkänd för ale
Shepherd Neame är kanske mest kända för sina ales, men de gör också lager. Alen är en överjäst öl, oftast mörk i färgen, med fruktig smak, kolsyran är obetydlig om den ens finns där, och den serveras i det närmaste ljummen. Lagern, däremot, är underjäst, har ljus färg, frisk och stram smak, mycket kolsyra och serveras oftast iskall. Var sak har sin tid, som man brukar säga, och så är det även med ale och lager. Ale är en allt populärare måltidsdryck, medan lagern kanske passar bäst som törstsläckare.

I sortimentet återfinns kända ales som Spitfire, Masterbrew, Early Bird och den kanske allra mest populära på den svenska marknaden, Bishops Finger. Bishops Finger var den första engelska alen att komma in på Systembolaget.

Bishops Finger började produceras efter andra världskriget när kornet inte längre ransonerades, och blev den första starka alen att tillverkas på nästan 20 år. Namnet härstammar från de gamla vägskyltar, i form av ett finger, som fortfarande finns här och var i Kent. Deras uppgift var att visa pilgrimerna vägen till Canterburys katedral.

Bishops Finger görs på Goldings humle och lokalt odlad korn. Den får enligt ”stadgarna” bara bryggas på fredagar av bryggmästaren själv. Alen provsmakas varje vecka av någon medlem i företagsledningen, i ett speciellt rum utan störande dofter. Bishops Finger anses vara så typisk för regionen Kent att den av EU fått klassificeringen ”Protective Geographic Indication”, något i stil med AOC (Appellation d’origine contrôlée) i Frankrike.

Shepherd Neame följer med sin tid och gör även en ekologisk ale. Whitstable Bay Organic Ale tillverkas av lokalt odlat vinterkorn och färsk humle från Kent.

Något att äta till
Till maträtter som det kan vara svårt att hitta det rätta vinet till kan det passa med ale, som exempelvis sparris och kronärtskocka. Det går faktiskt utmärkt att byta ut vinet helt och hållet mot olika typer av ales. Varför inte prova till dessertosten eller chokladmoussen? Det blir en spännande smakkombination.

Prova Shepherd Neames utbud. På Systembolaget finns just nu (mars 2013):

Bishops Finger Kentish Strong Ale (1677), flaska 500 ml, 19,90 kr (finns även på burk).
Doft av pomerans och kavring. Fruktig, fyllig smak med mycket humle. Passar till smakrik mat.

Whitstable Bay Organic Ale (11526), 500 ml, 22,40 kr.
Frisk doft av citrus och örter. Fyllig smak med inslag av aprikos och mango. Till lättare maträtter eller bara sådär, en solig dag.

Spitfire (1668), 330 ml, 13,90 kr.
Tydlig humledoft. Kryddig, brödig och relativt kraftig smak av humle. Prova till fish and chips.

1698, Strong Ale, (1698), 330 ml, 15,40 kr.
Jullika dofter av torkad frukt och knäck. Kryddig smak av pomerans och kola. Servera till kallskuret med rökt skinka, korv och smakrik ost.

Double Stout (89569), 500 ml, 26,90 kr.
Rostade toner med inslag av choklad och kaffe. Humle, kaffe och choklad i smaken. Överraska och servera till en chokladtårta.

India Pale Ale (89040), 500 ml, 27,90 kr.
Mycket beska och fyllig smak i denna ale efter ett originalrecept från 1870. Kräver smakrik följeslagare.

Fakta:
Shepherd Neame ordnar guidade turer i bryggeriet och det går att bo på någon av deras pubar. Läs mer: www.shepherd-neame.co.uk
Varje år ordnas en humlefestival i Faversham samband med den första humleskörden: www.swale.gov.uk/hopfestival
Resa till Kent och Faversham: Närmaste flygplats är London/Gatwick.

Svensk importör, Galatea Spirits