Laddar annons
22 Aug, 2014

Fläskfilé och ett glas rött vin

Äntligen fredag! Veckans recept andas vardagsfest och är långt ifrån komplicerat att laga. För alla som satsar på en lyckad svamppromenad i helgen kan smörstekta kantareller gärna läggas till eller vara en smakstart till förrätt.

Topp 10 vinlista till fläskfilet, publicerad januari 2017

Svamp är precis som örter, vitlök, ost och nötter samt i viss mån även bacon både smakförhöjare och brobyggare till vin.

Fläskfilé med bacon & rosmarin. Varm päronsallad med fetaost, savojkål och sockerärtor & rostade hasselnötter

Ingredienser:
1 fläskfilé på ca 600g,
100g bacon
1 kruka rosmarin,

3 fasta päron,
1 huvud savojkål,
2 vitlöksklyftor,
1 msk honung
200g fetaost,
1 dl hasselnötskärnor,
100g sockerärtor,
salt och peppar,
smör och olivolja till stekning,

Gör så här:
Sätt ugnen på 175c°. Putsa filén noga. Salta och peppra. Hacka ner några kvistar rosmarin och gnid in i köttet.
Linda baconet runt om filén. Lägg över i en ugnsfast form
Baka av köttet till 65 grader innertemperatur. Det tar ca 30-35 min. Ös köttet med skyn efter hand.
Låt filén vila några minuter innan du skär upp.

Varm päronsallad:
Dela kålen på mitten och klyfta ner den. Hetta upp en stekpanna med olivolja och hackad vitlök. Rosta sedan kålen snabbt.
Lägg därefter över kålen i en ugnsfast form. Skala och klyfta päronen. Skär bort kärnhuset.
Torka ur pannan och hetta upp på nytt med olivolja, smör och honung.
Vänd ner päronen och sockerärtorna, låt bryna i ca 5 min.
Blanda dem sedan tillsammans med kålen i formen. Baka av salladen i ugnen i ca 10 min före servering.
Hacka och rosta hasselnötterna i torr panna och strö dem över den varma salladen tillsammans med smulad fetaost.
Garnera med färsk rosmarin.

 

Vintips till fläskfilé med bacon och rosmarin

Rött vin 1:
Prado Rey Crianza 2010 (2778), Spanien, 89 kr
Trevligt, nyanserad och skönt vardagsvin som smakar av mörk frukt, kryddor, fat och choklad. Betyg: 3+

Rött vin 2:
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 2011 (2144), Italien, 149 kr
Nyanserad, kärnig, stram och distinkt med inslag av körsbär, fat och kryddor. Karaktärsval från DOCG Vino Nobile di Montepulciano! Betyg: 4+