Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

Calexico’s – en mexikansk barrio i Hornstull

Favoritmarkera

Mexkrogen Calexico’s placerar sig både mat- och inredningsmässigt över raden av Taco Bar-restauranger, men lyckas inte riktigt ta sig in i La Netas barrio.

En svensk tacokväll har tämligen lite att göra med serveringen under den mexikanska högtiden Día de Muertos. Vår förmåga att vantolka kulinariska traditioner är i det närmaste häpnadsväckande, så när det i Stockholm etableras ett mer autentiskt alternativ än, säg, Taco Bar, skakar jag ivrigt mina maracas.

Debasers amerikaniserade mexkrog Calexico’s ligger vid Hornstulls Strand. Utanför de väl tilltagna fönstren slokar regnvåta tårpilar och kvällens sista solstrålar letar sig in till en vägg klädd i guldrustning. Råa betongpelare bär upp taket och tillsammans med kopparplåtar skapar de en industriell känsla. Invid toaletterna står ett dj-bås och väggarna är dekorerade med mexikansk gatukonst och dödskalleposters som skildrar Día de Muertos. Golvet är grisrosa, likt en utkavlad Barbapappa.

Vi bestämmer oss för att börja med en drink i baren; Calexico’s sportar ett gediget tequilasortiment samt ett specialimporterat mexikanskt öl, vilket för kvällen är slut. Så vi beställer en fantastisk Frozen Margarita (hallon), som serveras i ett välkylt glas garnerat med lime samt sugrör. Att få i sig den isiga drycken är som att försöka åsamka ett sugmärke på en tegelvägg. Smaken är dock förtjusande.

Så är vårt bord uppdukat och vi hinner inte mer än sätta oss innan servitrisen frågar om vi vill ha fler servetter, ty våra drinkar har börjat smälta ut över menyn.

Calexico’s meny är inspirerad av fribrottning

I kökschefen Mike Galvins regi har köket fyllts av
guacamole, ceviche, fajitas och fyllda bröd döpta efter mexikanska fribrottare, så kallade luchadors. Galvin började sin karriär som diskare på ett mexikanskt hak i New York, nu upptar hans meny hela bordsytan. Bland rätterna kan nämnas quesadillas med rökt svamp och tacos med grillad zucchini, torsk, långkokt biff eller kyckling.

Vi fastnar för varsin burrito: El pollo Loco, som förutom kyckling innehåller paprika, lök, svarta bönor, ris och salsa de pina asada. Efter att den serverats vilar den på tallriken likt en gravid, rakad, hamster nedbäddad under ett smakfullt täcke av lök, tomat och koriander.

Hur smakar det då? Ptja, inte så mycket. Jag låter det regna droppar av Cholula Hot Sauce och La Costeña habanerosås över burriton, strösslar koriander och tänder rökelse invid ett offeraltare byggt av våtservetter. Men smaken förblir ljummen. Det är ingen punch från en bandanaklädd medlem i La Familia Michoacana. Utan från Knocke & Smocke.

Med detta inte sagt att det saknas ambitioner, det är habilt utfört och skulle vara fullt acceptabelt om priset var halverat. En burrito för 170 kronor bör bjuda på en större kulinarisk upplevelse.

Så, om du istället vill ha mexikansk mat lagad av mexikaner föreslår jag att du besöker taquerían La Neta som huserar på Barnhusgatan i Stockholm. Eller Chipotle på Upplandsgatan. Till Calexico’s beger du dig för tequilan.

Calexico’s

Profil: Mexikansk krog.
Adress: Hornstulls Strand 4.
Klientel: Par och kompisgäng.
Vinlista: Nej, däremot ett gediget tequilasortiment. Och specialimporterad mexikansk öl.
Typsituation: Tre dagar efter besöket nyser jag koriander.
Betyg: 3 av 5.

Lämna ett svar