Bibimbap på Hello Monkey

Favoritmarkera

Asiaten Hello Monkey huserar på Linnégatan i Göteborg och har fokus på koreansk barbecue. Men restaurangen rymmer även dim sum-rätter, vårrullar, bibimbap samt en skrevande apa.

Den animerade figuren Hello Kitty är trots morrhår och nos inte en katt, utan en brittisk skolflicka. Det meddelades i förra veckan av företaget Sanrio som tillverkar henne. Nyheten slog ner som en bomb, och desillusionerade fans samlades rödgråtna i parker världen över för att djupandas i söndertrasad plysch.

Hello Monkey är när detta publiceras alltjämt en asiatisk restaurang, även om ansiktet utåt är en spindelapa som skrevar över en tom tallrik. Jag blev också en smula ställd då jag ringde för att boka bord och blev tilltalad ”hej apa!”. Temat går igen även inne lokalen, här och där står små primatfiguriner uppställda.

Hello Monkey har Göteborgs snabbaste personal

Som källa för inspirationen i köket nämns Korea, Vietnam, Japan samt Sydney. Det eklektiska plockas även upp i matsalen, vilken inretts med högryggade stolar klädda i höstlövsorange och british racing green. Bredvid dem sträcker strama skinnsoffor ut sig, flankerade av semitransparenta tyglampor. En fondvägg avbildar ett estetiskt dilemma: ett torn byggt av resväskor.

På uteserveringen där vi beställt bord är klimatet väsensskilt. Omgiven av ett buskage trimmat som mjukglassar breder en plym av starka färger ut sig över dukar och stolar, snuddar de väl insuttna kuddarna.

En kameleont skulle explodera om den vågade sig ut på terrassgolvet.

Vi får in menyn av en servitris som sedan joggar tillbaka till köket. Med blossande kinder rusar hon därefter till baren och andfådd som en brittisk kolgruvearbetare dyker hon upp vid vårt bord igen. Jag beställer en mango mojito och min flickvän ett alternativ smaksatt med chili, vilket får mitt att blekna. Medan vi bläddrar i menyn ser vi solen kasta allt längre skuggor över Linnégatans flanörer; och spårvagnarnas metalliska slammer hörs mer sällan.

Mojitos, dumplings och kimchi

Typiska rätter är sashimi som harmachi med shiso, vårlök och wasabidressing, sesampanerad tonfisk samt japansk råbiff med tryffelvinägrett. Vi börjar med friterade goyzadumplings med citrondipp och teriyakimarinerad shiitakesvamp; degknytena är fyllda med sötpotatis, rostad majs och färska sojabönor och är så kryddiga att de bränner håret av mina fötter. Svampen serveras med wasabidipp och är spänstig som ett nystretchat lår.

Till huvudrätt faller valet på bibimbap med kyckling, picklade grönsaker samt en utmärkt kimchi. Rätten har en slående strukturell likhet med en burk blandad play-doh och sköljs ned med en fruktig West Coast IPA, med smak av choklad.

Hello Monkey

Profil: Asiatisk restaurang.
Adress: Linnégatan 52 samt Magasinsgatan 26, Göteborg.
Klientel: Vid vårt besök halva Way Out West.
Vinlista: Minimal. Satsa på drinkar och öl.
Typsituation: Jag är osäker på om jag ska ge servitrisen dricks eller hjärt-lungräddning.
Betyg: 3 av 5.

Lämna ett svar