Greasy Spoon är en brittisk enklav på Södermalm som serverar en buffetbefriad brunch i en stilren inramning.
England har under århundraden koloniserat stora delar av den kända världen, trots detta har de inte lyckats erövra någon smak. Lägg därtill två världskrig med tillhörande matransonering, och du får en förklaring till varför den genuina brittiska matlagningen varit så svårsmält.
Nationen har trots en våg av exotiska influenser lyckats staka ut en rutt genom njurpaj, friterade Snickers och beans on toast under ett täcke av vinäger; själva basnäringen till de brittiska fotbollshuliganernas aggressivitet.
Men: från att för ett decennium sedan varit ett kulinariskt svart hål är England i dag ett av Europas mest erkända matländer, med apostlar som Nigella Lawson, Gordon Ramsey och Jamie Oliver. Och nu har koloniseringen återupptagits, sedan en tid tillbaka håller en brittisk enklav öppet på Tjärhovsgatan på Södermalm.
”Jag hade bott i Stockholm ett par år, men kunde inte hitta något bra ställe för frukost och brunch. Det var mest bufféer, med stenhård bacon och simmig äggröra. Som engelsman vill jag ha varm mat, men det varmaste som serveras på ett svenskt frukostbord är ett ljummet hårdkokt ägg – jag stod inte ut med det”, säger Tyrone Poh-Janrell, en av grundarna till Greasy Spoon.
Greasy Spoon lanserar en ny frukostvana
Tyrone är tredje generationen i restaurangbranschen, hans mor och morföräldrar drev krog hemma i Manchester. Tillsammans med Laura Hinton, som tidigare jobbat som manager på gastropubar i London, startade han Greasy Spoon.
Greasy Spoon innebär traditionellt ett ställe dit arbetarklassen gick för att inmundiga en inte nödvändigtvis GI-kompatibel frukost eller brunch. På Tjärhovsgatan är konceptet lätt putsat, enligt Laura Hinton.
“Vår version är mer modern, vi har en trevlig lokal och en uppdaterad meny, inklusive hälsosamma- och vegetariska alternativ. Det finns många liknande ställen i London, Melbourne och USA, eftersom att äta frukost ute är en social grej vi regelbundet gör med vänner. Nu försöker vi introducera svenskarna i det här”.
Apelsiner, pinnstolar och rånförsök
Jag faller i tårar redan när jag ser inredningen, ty jag är enligt uppgift så anglofil att mina hjärtklaffar randsytts på Savile Row.
I matsalen står enkla bord och pinnstolar. Borden är dukade med glasburkar innehållandes buketter med bestick. På väggen mittemot hänger en hylla packad med Cornish Sea Salt, Colemans mustard, Sullivan Hotsauce och Hendersons Relish. Väggarna är delvis kaklade, och lätta att spola av – likt kranskärlen efter en Full English Breakfast.
Tapeten är särskilt iögonfallande, då den skildrar olika Londonscenarion i ett grönt mönster: Tower Bridge, ett förälskat par på en parkbänk, stadens ständigt föränderliga siluett med the Swiss Re Tower som en nyligen utbrunnen cigarr samt ett brutalt rånförsök.
I köket står en juicemaskin och ett par rack med apelsiner och tomater. Allt är fairtradat och organiskt producerat, ner till de gästande bebisarnas sura uppstötningar.
The Full English
Menyn är en veritabel orgie i matiga frukost- och brunchalternativ: Eggs Benedict, Parmesan Polenta, Scotch Pancakes, Tea And Biscuits samt, såklart, The Full English Breakfast. Kockarna som ligger bakom rätterna har handplockats (läs: stulits).
”Vi startade stället tillsammans med en fransk kock som vi stal från Rival. Hon har varit helt avgörande för våra hemliga recept. Vår andra kock plockade vi från Paul Rankin, en berömd skotsk krögare”, säger Laura Hinton.
Vi beställer varsin Full English. Den serveras traditionsenligt med bacon, ägg, korv, svamp och toast. Men något otraditionellt smakar det nu delikat in i varje detalj, vilket beror på att detaljerna är Portobellosvamp, korv från Taylor & Jones och bröd från den brittiska bagaren Lee Newby.
Drinklistan dignar av brittisk hantverksöl, Pale Ale, Stout, Bitter samt organiskt vin. Min blick växlar mellan en Bloody Mary och den tyska pilsnern Fucking Hell. Men vi håller oss till apelsinjos, trots att klockan är över halv ett.
Greasy Spoon
Profil: Brittisk brunch.
Adress: Tjärhovsgatan 19, Stockholm.
Klientel: Expats, par, hipsters, mamma- och pappalediga.
Vinlista: Välj en Bloody Mary, en hantverksöl eller ett glas organiskt, icke-brittiskt, vin.
Typsituation: Senare på kvällen bryter vi den anglosaxiska traditionen genom att borsta tänderna.
Betyg: 4 av 5.