Katarina Ölkafé – nyöppnat på Söder för ölentusiaster

Favoritmarkera

Med män och öl från Stockholmsområdet samt pastramimackor från New York har nyöppnade Katarina Ölkafé blivit ett lika populärt inslag på Södermalms gator som cyklar utan bromsfunktion.

”Ge mig det starkaste ni har. Och två glas vatten”, säger en skäggig man medan hans lika hårfagra kamrater slår sig ned runt ett högt långbord som tycks vara tillverkat av wellpapp. Det är fredagskväll och tack vare Katarina Bangatas bågform upplever många flanörer sig själva som nyktra. Längs med allén har du hittills kunnat köpa vad som helst, så länge det är indisk mat eller hänglås. Men nu har ny gastronomisk terräng brutits.

Katarina Ölkafé drivs av Jesper Edvinsson och Austin Davis från Trädgården samt Sten Lindstrand från Indigo på Götgatan. Inspirationen är en blandning av klassisk pilsnerkultur och judiska delis.

”Vi känner en nostalgi för tiden innan Pripps och Spendrups. Nu för tiden finns softa människor här i kvarteret som brygger fin öl. Och öl och mackor går ju bra ihop. Vi är inspirerade av den judiska delimaten vi käkat på Katz, och av andra delis i New York. Vår egen version är amerikansk hemgjord pastrami”, säger Sten Lindstrand.

Lokalen är till bredden fylld med män, ett klientel som kopplat sin kroppsbehåring till insamlingar mot prostatacancer och slutspel i hockey. Vi slår oss ned vid bardisken, omgivna av rönnbär, glitter och just skägg. Väggarna går i ljust grönt, i ungefär samma nyans som februarigräs. Och på hyllorna bakom bardisken står ett typiskt utbud på en söderbar: öl och marmelad. Tänk lanthandel med en lätt doft av stall.

Musiken är diffus och perfekt att prata sönder. Vilket inte undgår någon av gästerna: sorlet är att jämföra med en scen ur Hitchcocks Fåglarna.

Local heroes

Vi beställer varsin Bitter Bandit från Fjäderholmarnas Bryggeri, ett mikrobryggeri som inte är mycket större än en hink. De senaste åren har branschen vuxit explosionsartat i Stockholm och i dag finns ett trettiotal bryggerier i staden. Bland de lokala bryggerier som Katarina Ölkafé arbetar med finns Södra maltfabriken, vars fat balanserar vid ytterdörren, samt grannarna Sthlm Brewing Company på Södermannagatan och Modernist Brewery i Gröndal.

”Jag gillar att supporta det lokala och det är bra att få en personlig relation med dem som brygger ölen. Inget ont om säljare och chaffissar, men vi gillar att bryggarna kommer hit själva. Peter från Brewing Költur kom nyss in med en Fika Stout, så den är ny för dagen”, säger Sten Lindstrand.

Katarina Ölkafé

Profil: Ölkafé.
Adress: Katarina Bangata 27, Stockholm.
Klientel: Mest trettioåringar i skjorta och skägg.
Vinlista: Nä, men en lång lista med lokal öl.
Typsituation: I Stockholms innerstad finns ett nästintill direkt motsatsförhållande mellan amorteringstakt och skäggtillväxt.
Betyg: 4 av 5.

Lämna ett svar