Laddar annons
18 May, 2015

Sangria – recept på bästa sommardrinken

Sangria är fräscht, fruktigt och läskande. Bästa sommardrinken! Här får du några olika recept, upplev Sangria på ett helt nytt sätt.

Enklaste sättet att beskriva sangria är att det är en vinbål. Letar man efter recept på sangria hittar man många olika varianter, även på det som verkar vara det så kallade ”originalet”. Inte ens spanjorerna verkar vara överens.

Namnet sangria, kommer från sangre, blod, som refererar till den mörkröda färgen. Från början kom sannolikt sangria till som ett sätt att kontrollera bakterier i vatten eller dölja smaken av enkelt bordsvin. Med lite kryddor och sprit i rödvinet så känns det genast säkrare att dricka och dessutom godare.

Sitt internationella genombrott fick sangria på Världsutställningen i USA 1964 då den spanska paviljongen bjöd sina gäster på sangria.

Bästa sommardrinken blandar du själv

Vad du än gör, frestas inte att köpa färdigblandad sangria på tetra eller flaska. Det blir inte lika bra och du blandar din egen hur lätt som helt. Och den blir hundra gånger godare.

Traditionell sangria med rött vin för cirka 6 personer

1 flaska rött fruktigt vin
1 dl vit rom
0,5 dl grand marnier eller liknande
1 dl apelsinjuice
2 msk limejuice
2 msk socker
0,5 apelsin, tunt skivad
0,5 citron, tunt skivad
1 äpple, urkärnat och tunt skivat
33 cl kolsyrat vatten

Blanda allt utom det kolsyrade vattnet och kyl i en timme. Vid servering, häll i vattnet, isbitar och servera i glas direkt.

Två andra varianter av sangria

Våga prova något nytt. Inte ens spanjorerna är överens om hur sangria ska smaka så det är helt ok att experimentera. Vilken blir din favorit?

Sangria med vattenmelon för cirka 6 personer

8 dl vattenmelon, skuren i småkuber och kyld
1,5 dl vitt portvin
750 cl fruktigt vitt vin, väl kylt
1 lime, i tunna skivor
5 dl kolsyrat vatten med citrussmak

Blanda allt utom det kolsyrade vattnet och kyl i en timme. Vid servering, häll i vattnet, isbitar och servera i glas direkt.

Sangria med mousserande vin och äppelcider för cirka 8 personer

2 äpplen, skalade och skurna i tunna skivor
1 dl cognac eller calvados
5 dl torr äppelcider, väl kyld
750 cl torrt mousserande vitt vin, väl kylt
4 msk äppelgranatkärnor

Blanda allt, utom det mousserande vinet, i en tillbringare och låt stå en timme. Häll på is och vin och servera direkt.

Varianterna på sangria är oändliga – här finns ytterligare ett av Vinbankens recept.