Laddar annons
15 Jun, 2015

Midsommarmat med dryckestips

Midsommarmat ska vara enkel mat, dock finns vissa härliga måsten som sill och jordgubbar. Här kommer min meny för midsommarafton med några dryckestips till.

Midsommarmat ska vara enkel att fixa så att vi hinner umgås och dansa runt midsommarstången och kanske till och med en svängom på bryggan. Detta är min meny på midsommarafton. Kanske med tillägg av några sillbitar och hembakt knäcke till förrätt. Vi får se vad som hinns med.

Förrätt – Matjessilltårta

är ett säkert kort, alltid lika gott och en av mina favoriter. Naturligtvis blir det öl och akvavit till. Recept på tårtan hittar du här

Huvudrätt – dubbelmarinerad fläskfilé med färskpotatissallad

Läckert och uppskattat som går att fixa i förväg. Servera den med en sallad gjord på den första färska potatisen.
Länk till receptet på fläskfilé.

Färskpotatissallad – 4 portioner
1 kg färskpotatis
2 dl lättkokta sugarsnaps, i mindre bitar
rädisor i halvor
3 msk finhackad gräslök
150 g feta i tärningar

Dressing:
1,5 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
salt och peppar


Dryck till marinerad fläskfilé och färskpotatissallad

Réserve de Bonnet Rosé (3181), Bordeaux, Frankrike, 89 kr
Frisk och bärig rosé med smak av hallon, smultron och grapefrukt. Perfekt sommarvin till bra pris.

M de Minuty Rosé (2590), Provence, Frankrike, 107 kr
Bärigt och friskt med toner av apelsin och örter. Fräscht, smakrikt och somrigt.

Cecchi Sangiovese 2013 (2312),Toscana, Italien, 69 kr
Friskt och bärigt rött vin på druvan sangiovese som avslöjar sig med sina typiska körsbärstoner. Pigg frukt och viss kryddighet. Prisvärt.

Vill du inte dricka vin är en fruktig ale ett bra alternativ, exempelvis Wisby Klosteröl (1400) 18,20 kr, Oppigårds Golden Ale (1490), 18,30 kr eller Sierra Nevada Pale Ale (1525), 23,90 kr.

Dessert – lättlagad jordgubbspaj

1 färdig pajbotten för söt fyllning
1 dl färskost
1 äggula
2 dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker
1 liter jordgubbar
50 g vit choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form med degen. Grädda skalet i cirka 20 minuter tills det fått en aning färg. Detta kan du göra dagen innan.

Blanda färskost, vaniljsocker och äggula. Vispa grädden och rör ner. Fyll skalet precis före servering med smet och jordgubbar. Raspa vit choklad över.


Dryckesförslag till jordgubbar

Asti Cinzano (7711), Asti, Piemonte, Italien, 750 ml, 75 kr
Aromatiskt och fruktigt, mousserande vin med inslag av fläder och päron. Perfekt till en midsommardessert på jordgubbar. Uppfriskande efter maten och bara 7 procent alkohol.

Nivole (7787) Moscato d’Asti, Piemonte, Italien, 375 ml, 76 kr
Tydlig muscatdoft och smak. Lätt pärlande med smak av fläder, päron och honung. Mer koncentrerad än Astin ovan och lite elegantare. 5 procent alkohol.

Skål och glad midsommar!