Laddar annons
23 Jun, 2015

Marqués de Riscal bakom populärt verdejo-vin från Rueda

Rueda, Spanien
Verdejo från vinregionen Rueda är spanjorernas förstahandsval när det gäller vita viner. Det syns såväl i statistiken som i vinglasen på barer landet runt. Verdejo-trenden ser inte ut att avstanna och fler och fler är de spanska vingrupper som öppnar vinerier i regionen. Allra först var dock Rioja-klassikern Marqués de Riscal år 1971.

Rueda — ökar med 100 procent

De senaste sju åren har Ruedas vinareal ökat med 100 procent. En vinregion med växtvärk inte helt olikt den som drabbat systerregionen Ribera del Duero i norr. Framgången är regionens största svaghet då en stor majoritet av dagens produktion är oförargliga vitviner på verdejo-druvan svåra att varken älska eller hata. Mycket pågrund av allt för höga skördeuttag och tillsatta aromatiska jästsorter.

Verdejo – känslig för höga skördeuttag

Enligt experterna togs verdejo-druvan från Nordafrika till provinsen Valladolid (byn Rueda) av mozaraber. I tusen år har alltså druvsorten odlas i området. Varsamt odlad ger den vita viner med viss kryddig karaktär av fänkål eller anis, men i allt för unga och/eller bevattnade vingårdar blir ofta skördeuttagen allt för höga. Verdejo-vinet blir då aromatiskt som nyklippt gräs eller tropisk frukt, en karaktär som kan vara trevlig, men som många faktiskt tröttnar på rätt fort. Vi har alla den där bubbliga och pratglada vännen som är trevlig i baren, men en pina på långmiddagen.

Marqués de Riscal — numera verdejo i ”retro-stil”

Riscal har slutat med den aromatiska stilen, sedan ett par år tillbaka försöker nuvarande vinmakaren Luis Hurtado de Amézaga återskapa karaktären på de allra tidigaste verdejo-viner som producerades på Riscal av sin far (Paco Hurtado de Amézaga) i mitten av 1970-talet. Det var en kryddigare verdejo utan den tropiska fruktaromen som har kommit att känneteckna druvans viner. På sent 1970-tal började Paco Hurtado de Amézaga söka en mer aromatisk stil, den som de allra flesta producenter fortfarande söker.

Luis Hurtado de Amézaga är andra generationens vinmakare i Rueda och likt sin far en direkt ättling till grundaren av Marqués de Riscal

Vinprovning på Marques de Riscal i Rueda

Till skillnad från det arkitektoniska mästerverket i Rioja är Marques de Riscal i Rueda en anonym plats. Bodegan ligger i norra delen av byn, precis under kullen som hyser vineriet Finca Montepedroso. Den tekniske direktören (vinmakaren) Luis Hurtado de Amézaga har här tagit över stafettpinnen från sin far sedan länge. Kortfattat kan man säga att pappan var en man av vineriet (studier med Èmile Peynaud i Bordeaux) och sonen en man av vingården (vitikultur-studier i Montpellier).

Sauvignon Blanc 2014
Det var Denis Boubals från vitikulturskolan i Montpellier som år 1974 rekommenderade familjen att plantera sauvignon blanc med sticklingar från Graves, Bordeaux. Sedan dess är druvan lika kritiserad av vinexperter som omtyckt av konsumenter.

— Den globala uppvärmningen har verkligen inte gynnat sauvignon blanc i Rueda, men kanske kommer kvalitén öka ju äldre stockarna blir, säger Luis Hurtado de Amézaga. Vinet görs på de äldsta sauvignon blanc-stockarna i Rueda och är sedan 2015 ekologiskt odlat. Det rör sig om ett rikt fruktigt vitt vin med stenfrukt och hög syra. Lite endimensionellt är det, men troligen ett av de bästa vinerna i Rueda på denna välberesta druva.
Poäng: 2.5 av 5

Rueda Verdejo 2014 (6001), 81 kr
Firmans klassiska verdejo görs på relativt unga stockar, kring 15 år gamla. Druvans tjocka skal bidrar till vinets robusta kropp med den naggande dosen tannin som särskiljer verdejon i blindprovningar. Jästen tillsätts (men är ej aromatisk) och friskheten korrigeras med vinsyra, vilket är mer regel än undantag i Rueda. Imponerade bra för ett vin som produceras i en årlig upplaga om 3 miljoner(!) flaskor. Dricks bäst på sommaren efter skörden.
Poäng: 3.5 av 5

Finca Montico 2014 (71351), 149 kr — årgång 2002
Denna premium-verdejo består av handskördade druvor och kommer om några år bli ekologisk certifierad. Nytt för i år är att vinet jäses i ekliggare för strukturens skull (ger ett rundare vin). Ett smakrik och fylligt vitt vin utan eksmak men med höga ambitioner. 2008 var första årgången vilken fortfarande är god idag, men mycket mer än så bör vinet inte lagras. Min enda kritik är en viss alkoholhetta i eftersmaken, annars år efter år en av Ruedas absolut bästa verdejo-viner. Ett kap för 149 kr.
Poäng: 4 av 5

Limousin 2013
Riscals ekfatsjästa verdejo är denna årgång ovanligt svag och tunn. 2013 var en av de tuffaste årgångarna på länge med både skörderegn och botrytis (röta). Kort sagt, ett vin som inte borde gjorts av en årgång som producenterna gärna glömmer. Vänta på 2014.
Poäng: 2 av 5

Nyhet: En vit Baron de Chirel!
Efter ett par glas kall verdejo blir Luis sugen på att berätta om deras senaste projekt att skapa ett systervin till deras Rioja-vin Barón de Chirel, en av de första i kategorin ”modern Rioja”. Råmaterialet kommer med största sannolikhet att komma ifrån den närliggande kommunen Segovia, där fler och fler börjat uppmärksamma dess gamla verdejo-stockar. Till skillnad från verdejon i Rueda som till 88 procent är uppbunden i espaldera är stockarna i Segovia traditionella bush vines (en vaso). Det högre läget (900 meter istället för Ruedas 750) ger en extra hög friskhet till dessa verdejo-viner.

Paco Hurtado de Amézaga populariserade verdejovinet i Rueda och är fortfarande ansvarig för Marqués de Riscals viner i Rioja

Marques de Riscal (Rueda) 
Profil: Vita viner med strakt varumärke, medelpris
Hemsida: Marqués de Riscal
Vinodlare: Luis Hurtado de Amézaga
Vinmakare: Luis Hurtado de Amézaga med konsulthjälp från Guy Guimberteau och Paul Pontallier
Importör: Nigab
I glaset hos: Såväl spanjorer som tyskar och skandinaver
Drickfönster: Finca Montico kan lagras med goda resultat i upp till fem år
Värdelöst vetande: Marqués de Riscal Rueda Verdejo har funnits på bolaget sedan 1991
Omdöme: ”Marqués de Riscal gör verdejo-vinerna vilka alla andra jämförs med!”

Ytterligare en text om Marques de Riscal, av Cruz Liljegren.