faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt
Grilla-ratt-jonas-delar-sina-basta-griltips-vinbanken

Jonas bästa grilltips

Favoritmarkera

Gästskribent Jonas Alwin delar idag med sig av sina bästa grilltips. Jonas kan mat och vin och han har med många år i branschen en gedigen erfarenhet och kunskap. 

Jonas Alwin var tidigare vin och matskribent för Metro, nu arbetar han som idrottsläkare.

Tips för att lyckas vid grillen

1. Se till att grillgallret är rent innan du börjar grilla. Olja in grillgallret innan användningen så blir det lättare att diska efteråt. Använd olivolja eller vanlig matolja.

2. Fyll inte hela grillen med kol.
Tänd t.ex på ena halvan, så kan du använda andra halvan till varmhållning. På så vis tillagas maten långsammare, på jämn värme och ressultatet blir både saftigare och godare.

3. Använd inte tändvätska!! Tändvätskan avger ångor som ofta ger en besk smak och lukt på maten, och kan dessutom vara giftigt. Använd istället eltändare och eller papper och näver i botten.

4. Blanda lite kryddor, som du först blött i vatten, och lägg på kolet när du fått rätt temperatur och skall börja din grillning. Använd t.ex rosmarin, salvia, timjan, mejram eller enbär. Lägg i en hel kvist och låt den pyra, så får maten god smak och doft!

5. Ha inte för bråttom! Det tar minst 30 minuter innan glöden är lagom varm att grilla på. Den ska vara helt täckt av vit aska. Lägg på grillgallret några minuter innan du börjar grilla, så det hinner bli ordentligt varmt innan maten läggs på.

6. Bakad hel potatis, lök, morot och liknande är goda tillbehör till grillad mat. Vira in i aluminiumfolie med lite smör och salt och baka direkt bland kolen i glöden. Det tar cirka 30-35 minuter för stora potatisar, 45-50 minuter för hel lök och ungefär 25 minuter för morot.
Försök hitta stora potatisar istället för bakpotatis, de smakar bättre och är billigare.

7. Har du inte tid att vänta? Förstek eller långkoka kött/kyckling i ugnen på ca 100-130 grader, så går det jättesnabbt att grilla. Ta ut maten precis innan den är klar och lägg på grillen. Potatis och grönsaker som ska bakas kan man förvälla så går den snabbare att grilla. Koka dem i lättsaltat vatten.

8. Har köttet en svål? Skär några snitt i svålen innan du lägger det på grillen, så rullar inte skivorna ihop sig. men tänk på att fett smälter och kan lätt börja brinna. Lägg i så fall biten på den indirekta värmen.

9. Använd en stadig, lång grilltång och/eller en rejäl grillvante så slipper du bränna bort fingertopparna.

10. När du grillar kött, lägg det först på den heta delen av grillen så att det får färg på båda sidor, låt det sen eftersteka på den svalare sidan. Tänk på att inte vända köttet så ofta, då blir det lätt lite torrt.

11. Grilla alltid tempererat kött. Kallt kött kyler alltid ned grillgallret.

12. Ska du använda grillspett av trä? Tänk då på att blöta dem ordentligt först så att de inte fattar eld. Använd två pinnar till varje spett så snurrar inte maten runt på spettet. Ska du blanda kött och grönsaker på samma spett glöm inte att förkoka grönsakerna så att allt blir klart samtidigt.

Lycka till!

Skribent: Jonas Alwin

Lämna ett svar

 1. Roland Carlsson
  30 juni 2014

  Avsluta hela sejouren med att lägga det avsvalnade grillgallret på gräsmattan. Morgonen efter har daggen gjort att resterna går lätt att få väck!

  • Elke Jung
   30 juni 2014

   Perfekt och håller med dig Roland, det ska vara enkelt!