salsa-ar-sa-god-som-varje-enskild-del-vinbanken-grillat

Salsa – pricken över i till grillat

Favoritmarkera

En bra salsa är inte bättre än sina delar. Bra råvaror med mycket smak och spänst gäller. En salsa passar till det mesta som tillagas på grillen, från skaldjur till fisk och olika typer av kött.

Konsistensen på salsan kan vara slät eller innehålla bitar men gemensamt har de smak med ‘sting’ vilket inte alltid är lika med hetta. Syrligt och svalt är också kännetecknande för en bra salsa som gör sig bra varma sommarmånader och till grillade rätter.

Var noga med alla ingredienser, de ska vara fräscha. Gör gärna salsan så nära inpå maten som möjligt och med planera med cirka en timmes tid i kylen. Tips – sätt örternas ändar i kallt vatten en eller ett par timmar innan de ska hackas. Mynta, gräslök och koriander ska inte vara för tunna eller för klena stjälkar – de smakar mindre då. Välj om möjligt frilandsodlade örter.

Salsa fresca, 4 port

Söt, het, krämig och syrlig i en enda tugga. God till lax, skaldjur och kyckling.

2 dl fryst mango
1 avokado
150 g feta – eller vitost
1 strimlad salladslök
1/2 hckad röd chili
2 msk hackad koriander
rivet skal och saft av 1 lime
1 krm salt

Tina mangon. Dela kärna ur och skala avokadon. Skär den i tärningar. Dela osten i bitar. Blanda alla ingredienser.

Melonsalsa, 4 port

Vackra färger och härliga smaker. Byt gärna melonsort efter säsong.

300 g vattenmelon
1/2 gurka
1 salladslök
1 rivet skal och saft av 1/2 citron
1 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1/2 dl hackad mynta
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Skala och kärna ur melon och gurka. Skär dem i små bitar och strimla salladslöken. Blanda med övriga ingredienser och krydda med salt och peppar.

Paprikasalsa, 4 port

En smakrik salsa med paprika och vitlök. Passar till det mesta på grillen men särskilt god till korv och fläskkött.

1 burk grillad paprika i olja, 200 g
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 dl smör- och rapsolja med smak av oliv
1 krm svartpeppar
saft av 1/2 citron

Slå av oljan från paprikan. Mixa paprika, lök, vitlök, smör- och rapsolja till en salsa. Krydda med peppar och citronsaft.

 

Recepten är hämtade ur boken ‘Grilltillbehör från Arla Köket’. Boken är helt ny från Bonnier Fakta, ISBN: 9789174244861.
Recension: Vinbanken.se gillar recepten som är enkla. Innehållet är överskådligt och det är lätt att hitta mellan såser, smör och salsor och sallader. Bilderna är inspirerande. En okomplicerad och solig kokbok – precis som en bra semester.
Betyg: 4 (av 5). Bok som passar alla, från amatörer till proffs.

 

Kommentera