Grüner veltliner | den stora provningen i Wien

Favoritmarkera

Den stora grüner veltlinerprovningen gick av stapeln den 2 juni 2015 i Palais Niederösterreich i Wien. Som arrangör stod Austrian Wine Marketing Board och med en precisionsliknande finess fick långt över 100 personer tillfälle att prova cirka 120 grüner veltlinerviner under några få timmar.

Vinerna var indelade i fyra grupper, unga & eleganta, kraftiga reserv-viner, mogna veltliners och de innovativa & vilda. Den sista gruppen innehöll det minsta antalet medan den första gruppen, de unga & eleganta hade flest antal deltagare. Föga förvånande då en tydligt stil för veltlinern är vinet med den krispiga, friska, örtiga och citrusfräscha smaken.

I denna artikel har jag plockat ut mina bästa val bland de unga och eleganta vinerna. Noterar också att en del har en del svaveltoner som, med tid lär klinga av men som i detta tillfäller gör sig väl påmind. Det är också mycket enkelt att ågärda ’probleme svavel’ om man är hemma eller på restaurang om ni ber att få vinet dekanterat, gärna dubbelt i mening tillbaka i sin flaska.

För mig är veltliner en unik druvsort. Den är om inte busenkel i alla fall förhållandevis enkel att känna igen. Det peppriga draget av specifik vitpeppar är nästan alltid med på ett hörn i smaken, oavsett om vinet är ungdomligt, friskt av päron eller har kraft och mognad av gula exotiska frukter. Ålder och ursprung – det räcker inte med att säga Österrike – är helt nödvändig information att lägga på minner för dem som vill pricka in favoriter. Och vad vinet ska serveras till. Ett vitt kraftigare veltlinervin passar alldeles utmärkt till exempelvis kalvstek, tillagad som ‘söndagsmiddag’.

Övriga grupper recenseras i egna artiklar.

Unga & eleganta grüner veltliners

  1. Federspeil Ried Hochstrasser 2014, Weingut Alzinger, Wachau

    Vingården ligger vid foten av Loibenberg, jorden är eroderad gneiss, sand och lera.
    Nyanserad, fruktig med smak av mineral.

  2. Stift Göttweig 2014, Weingut Stift Göttweig, Kremstal DAC

    Berget, Göttweig huserar en mängd olika mikroklimat och jordmåner. Variationer spänner mellan loess, grus, sand och lera.
    Här ett enklare, kommersiellt vin som bakom sin gröna frukt rymmer en lätt sötma. Mingelvänlig.

  3. Ried Steiner Point 2014, Weingut Josef Edlinger, Niederösterreich

    Växer på loess och lerjord. Detta vin var för mig det med den mest utmärkande veltliner-karaktären. Torr, grön fruktig, lätt kryddig med nyans och en lika lätt parfymerad ton.

  4. Ried Steinberg Ruppersthal 2014, Weingut Weinberg Fritsch, Wagram

    Vingården är syd-ost orienterad, sköts biodynamiskt på en typisk jordmån av lera och granite.
    Örtig och stram, grape och lime, lätt kryddig och bred i uttrycket.

  5. Ried Bromberg 2014, Weingut Stefan Bauer, Wagram

    Vinet är gjort på 25-år gamla stockar, som står i loessjord. Vinet har legat på sin fällning under några månader.
    Smaken är örtig och frisk men också fet.

  6. Ried Wechselberg 2013, Weingut Eichinger Birgit, Kamptal DAC

    Sydorienterat vingårdsläge med lera och matjord av loess. Har vilat på sin fällning fyra månader.
    Lätt parfymerad doft, tydligt blommig, rejält fruktig, stram och lätt bitter. Naturvinskänning! Kul.

  7. Ried Himmelreich 2013, Weingut Liegenfeld, Burgenland

    Från ett av de högsta lägena i området. Lerjord. Lång tid på skalfällning.
    Tydligt fruktig och druvig smak, trevlig och nyanserad

  8. Ried Kremser Sandgrube 2013, Weingut Aigner, Niederösterreich

    Sandig loessjord, handplockade druvor.
    Lätt blommig doft, tydligt fruktig och skönt nyanserad. Bra vin!

  9. Spies, Weingut Angerer Kurt, Niederösterreich

    Granit och komposterad jordmån.
    Fruktig och örtig med mineraltoner. Snygg!

 

 

Kommentera